Sosyal devlet ilkesi bağlamında Türkiye'de sunulan manevi destek hizmetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of moral support services in Turkey in terms of social state principle
  1. Tez No: 836048
  2. Yazar: BÜNYAMİN ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Hak, Maneviyat, Manevi Destek, Social State, Social Rights, Spirituality, Spiritual Support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada sosyal devlet ilkesi bağlamında Türkiye'de sunulan manevi destek hizmetleri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın temeli Türkiye'de sunulan manevi destek hizmetlerinin, anayasa ve kanunlarla güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesi gereği, insan haklarının yerine getirilmesi için sunulan bir hizmet olduğu düşüncesi üzerine kurulmuştur. Araştırmamızın ana problemi sosyal devlet ilkesinin yasal zemini ile bu ilkenin manevi destek hizmetlerini doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren yönlerini tespit ederek hâlihazırda sunulan manevi destek hizmetlerinin değerlendirilmesidir. Araştırmamızda literatür taraması ve nitel veri analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında öncelikle sosyal devlet ilkesinin hukuki boyutu ve bu ilkenin manevi destek hizmetlerine dönük boyutları araştırılmıştır. Türkiye' de sunulan manevi destek hizmetleri hizmetin sunulduğu kurumlar ve hizmetten faydalanan kesimler olarak ele alınmıştır. Manevi destek hizmet ilkeleri ve manevi destek hizmetine yönelik eleştiriler de yine araştırmamızda ele alınan konulardandır. Elde edilen bulgular neticesinde manevi destek hizmetlerinin sosyal devlet ilkesi gereği, dayanağı anayasa ve kanun olan bir hizmet olduğu, devletin bu hizmetin sunumunda aktif rol almasının yasal bir gereklilik olduğu görülmüştür. Manevi destek hizmeti ile ilgili yapılan tartışmaların, bu hizmetlerin temel insan hakları içerisinde yer alan konumundan bağımsız olarak yapılmasının doğrudan veya dolaylı olarak bir insan hakkı ihlaline dönüşebileceği unutulmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün tarifine göre sağlık; kişinin yalnızca rahatsızlık ve engellilik durumunun olmaması değil, bedensel, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla tam uyumlu bir iyilik durumu içerisinde bulunmasıdır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere insanın sadece bedensel ve biyolojik ihtiyaçlarının karşılanması onun iyi ve sağlıklı bir birey olabilmesi için yeterli değildir. Başta sağlık hakkı olmak üzere temel insani hakların gerçekleştirilmesinde insanın manevi boyutunun ihmal edilmesi her şeyden önce bir hak ihlali olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, spiritual support services, provided in Turkey, in the context of the social state policy, were analyzed. The fundamental of the study was based on the idea that the spiritual support services offered in Turkey are a service for the fulfillment of human rights, as a basis for the social state policy, which is guaranteed by the constitution and laws. The main problem of our investigation is to evaluate the provided spiritual support services by identifying the legal basis of the social state principle and aspects of this principle that are directly or indirectly relevant to the spiritual support services. Literature survey and qualitative data analysis methods are used in our research. Within the scope of the research, primarily, the legal dimension of the social state policy and the dimensions of this principle toward spiritual support services have been investigated. The spiritual support services offered in Turkey are addressed as institutions that present service, and people who are being served. The criticism of spiritual support service and spiritual support service principles is also discussed in our research. According to findings obtained, spiritual support services as a requirement of social state policy, are a service that is based on the constitution and laws, and it is legal for the state to take an active role in the presentation of this service. It is important to note that discussions on spiritual support may turn directly or indirectly into a violation of human rights if those discussions are performed as if these services are not dependent on basic human rights. According to the definition of the World Health Organization, health is not only the absence of disease or disability, but also a complete physical, mental and social well-being. As it is stated in the definition, it is not enough to provide people's physical needs in order to be healthy. In the realization of basic human rights, especially the health right, neglecting the spiritual dimension of human beings should be considered as a violation of rights, above all.