المسائل المختلف فيها بين مجاهد وقتادة في تفسير زاد المسير لابن الجوزي سورة المائدة أُنموذجاً 'دراسة مقارنة'
Olarak Maide suresi İmam Mücahit ile Katâde'nin arasında bulunan ihtilaflı meseleler Karşılaştırmalı okuma usûlü ile İbni Cevzinin 'Zedu'l Mesir' adlı tefsirinden numune olarak Maide Suresinde İmam Mücahit ile Katâde'nin arasında bulunan ihtilaflı meseleler
- Tez No: 788703
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, mukayeseli tefsir, Zad-ül-Masir, İbnü'l-Cevzi, Mücahid, Katade, farklılık ve ihtilaf kavramı, Maide Suresi, Interpretation, comparison, Zad Al-Masir, Ibn Al-Jawzi, Mujahid, Qatada, the concept of difference and disagreement, Surat Al-Ma'idah
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez, İmam İbnü'l-Cevzi'nin“Tafsir Zad Al-Masir”adlı kitabında iki imam olan, Mücahid ve Katade arasındaki farklılıkları ve tefsir yorumlarını içeren Maide Suresi'nin ayetlerinin incelenmesi ile ilgili karşılaştırmalı bir çalışmadır. Araştırmacının araştırmasındaki yöntemi, farklı sözler arasında karşılaştırma yöntemi olmuştur. Bu konunun değeri, tefsirdeki sözler arasından doğruya en yakın olan yorumu elde etmekle ilişkilidir. Ve bu, hadisleri tartışıp delillerini genişlettikten ve her bir sözün aslının ne olduğunu inceledikten sonra gelen adımdır. Zira bu ilim ehlinin delillerine ve kaidelerine göre hakka (doğruya) daha uygundur. İşte bu tezdeki araştırmacının çalışması (İbni'l-Cevzî'nin Zad'ül-Mesir tefsirinde Mücahid ile Katade arasındaki ihtilaflı meseleleri ve Mâide Suresi'nin bir model olarak mukayeseli çalışmasıdır). Araştırmacı, İbnü'l-Cevzî'nin tefsirinde kendine özgü bir metodolojiye sahip olduğunu ve Za'dül -Masir eserinin, birden fazla sözü ve yorum farklılıklarını bir meselede zikrettiğini ve bunların tefsirinde üzerinde uzlaşılan hususlar olduğu gibi, bilhassa mücâhid ile katâde arasında tefsirde ihtilâfa düşen meseleler de bulunduğunu keşfetmiştir. Maide suresinde nüzul sebepleri ve bir kelimenin mânâlarının çokluğu da dahil olmak üzere on beş ayrı mesele bulunmaktadır ki bunların çoğu fikir ayrılığı değil farklılık, çelişki değil çeşitlilikten kaynaklanmaktadır. İbnü'l-Cevzî'de kendi yaklaşımına göre bu yorumları uzlaştırmış, bazen birini diğerine tercih etmiş, çoğu zaman da tercih etmemiştir. Araştırmacı, yaptığı inceleme sonucunda Mücahid ve Katade'nin tefsir ilmine ilgi duyan büyük müridler arasında ve bunların en ünlülerinden olduğunu ve Mücahid'in bazı hadislerde Katade'den önde olduğunu, çünkü O'na en yakın imam olduğunun sonucuna varmıştır. İmam Mücahid; İbn Abbas, Aişe, Ebu Hureyre, Abdullah bin Ömer ve diğerleri gibi sahabelerden hadisleri işitmiş ve aktarmıştır. Böylece İmam Mücahid Al- Taberi hadis mucemmasında diğerlerinden daha fazla hadis bulundurmuştur ve belki de bu hadis kitabı bundan sonra bu iki muhterem takipçinin/imamın sözlerine bir referans olmuş ve aynı zamanda Mücahid ve Katade'nin yorumunun mükemmelleştirilmesinde bir anahtar niteliğine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is related, to the study of the verses of Surat Al- Ma'idah, which contains disagreements and explanatory sayings between the two imams Mujahid and Qatadah in the book Tafsir Zad Al-Masir by Imam Ibn Al-Jawzi, a comparative study. That the researcher's, approach in his research, was the method of comparison between the different sayings, and that the value of this topic is related to knowing the most correct saying among the sayings in the interpretation, and that choosing what was most likely for him is his face from the work of the researchers, and this is after discussing the sayings and extending the evidence and what is the basis for each saying. It is closer to the truth according to the evidence and according to the rules considered by the people of this science, and here is the work of the researcher in this thesis. The marked (disputed issues between Mujahid and Qatadah in the interpretation of ,zad Al-wasita by Ibn Al-Jawzi Surat Al-Ma'idah as a model, a comparative study). It became clear to the researcher that Ibn al-Jawzi had a methodology in his interpretation. Al-Masir added that he mentions multiple sayings and interpretational differences in one issue, and just as there are issues agreed upon in their interpretation, especially between Mujahid and Qatadah, there are also issues that have differed in their interpretation. Some of them are in the causes of revelation, and some of them are in the multiplicity of meanings in one word, and most of them are differences without disagreement, and diversity without opposition. And that Ibn al-Jawzi reconciled between them, or sometimes he preferred one over the other, according to his methodology in weighting, and often he did not give preference. Through the study, the researcher concluded that Mujahid and Qatadah are among the great followers and the most famous of them who were interested in the science of interpretation, and that Mujahid is ahead of Qatadah in some sayings because he is the closest to the era of the Companions and took from them and heard from them such as Ibn Abbas, Aisha, Abu Hurairah, Abdullah bin Omar and others, may God be pleased with them. , and it is also the one for whom Al-Tabari wrote more than others, and perhaps this collection will be a reference after that to the sayings of the two venerable followers, and it will also be a key to the perfection of the interpretation of the two imams Mujahid and Qatadah.