Bağlanma stilleri, karanlık üçlü kişilik özellikleri ve çatışma çözme stillerinin ayrılık stratejileri ile ilişkisi: romantik ilişkilerde hayaletleme ve oyalama davranışları
The relationship between attachment styles, dark triad personality traits and conflict resolution styles with breakup strategies: ghosting and breadcrumbing behaviors in romantic relationship
- Tez No: 878156
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA UYAR SUİÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hayaletleme, oyalama, karanlık üçlü kişilik özellikleri, bağlanma stilleri, çatışma çözme stilleri, Ghosting, breadcrumbing, dark triad personality traits, attachment styles, conflict resolution styles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Mevcut çalışma, bireysel ve ilişkisel değişkenlerin bireylerin romantik ilişkilerde başvurdukları hayaletleme ve oyalama davranışları üzerindeki rolünü keşfetmeyi amaçlamıştır. Ayrılık stratejileri olarak ele alınan“hayaletleme”(ghosting), iletişimi kesmek için ani bir şekilde ortadan kaybolmayı ifade ederken,“oyalama”(breadcrumbing) ise belirsiz zamanlarda sınırlı ilgi göstermeyi veya minimum iletişim sürdürmeyi ifade eder. Romantik ilişkilerin içsel bir yönü olan çatışmaların ele alınış biçimi, ilişkinin sürdürülebilirliği açısından kritik bir öneme sahiptir. Çalışma Türkiye'deki 19-40 yaş arası 450 genç yetişkin katılımcı (304 kadın, 141 erkek) ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıdan elde edilen verilerin analizi için IBM SPSS Statistics 26.0 programı kullanılmıştır. Araştırmanın amacı ve hipotezleri doğrultusunda değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi yapılmıştır. Hayaletleme ve oyalama davranışının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analizinde t-testi ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Son olarak, bağlanma türleri, çatışma çözme stilleri ve karanlık üçlü kişilik özelliklerinin hayaletleme ve oyalama davranışları üzerindeki yordama etkisini araştırmak amacıyla Basit ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizleri yürütülmüştür. Bu çalışmada, Demografik Bilgi Formu, Hayaletleme-Oyalama Davranışları Anketi, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği ve Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği olmak üzere beş materyal kullanılmıştır. Veriler, betimleyici ve korelasyon analizlerinin ardından, hayaletleme ve oyalama davranışlarını öngören değişkenleri belirlemek için regresyon analizleri ile incelenmiştir. Araştırma, bağlanma örüntüleri ve çatışma çözme stillerinin romantik ilişkilerdeki hayaletleme ve oyalama davranışlarına olan etkilerini özgün yordayıcı faktörler olarak inceleyen öncül bir çalışmadır. Bulgular, kadınların erkeklere göre daha fazla hayaletleme davranışı sergilediğini, yaşın oyalama davranışı ile negatif yönde ilişkili olduğunu ve kaçıngan bağlanmanın hem hayaletleme hem de oyalama davranışını pozitif yönde yordadığını göstermiştir. Ayrıca, narsisizm ve psikopati, hayaletleme davranışını; narsisizm, psikopati ve makyavelizm ise oyalama davranışlarını pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Olumlu çatışma çözme stilleri bu davranışları negatif, olumsuz çatışma çözme stilleri ise pozitif yönde yordamaktadır. Bu çalışma hayaletleme ve oyalama davranışlarını yordayan faktörleri açıklamak için keşifsel sonuçlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the role of individual and relational determinants on ghosting and breadcrumbing behaviors in romantic relationships. Ghosting, as a breakup strategy, refers to the sudden disappearance to cut off communication, while breadcrumbing involves showing limited interest at uncertain times or maintaining minimal communication without real commitment. Conflict management is critical for relationship sustainability. In the literature, breakup strategies have received relatively less attention. This thesis, conducted with 450 young adults aged 19-40 in Turkey (304 females, 141 males), examines the prevalence of these behaviors and their relationship with demographic variables, as well as the role of both psychosocial and relational predictors. Data from 450 participants were analyzed using IBM SPSS Statistics 26.0. Pearson's Product-Moment Correlation Analysis was conducted to investigate the relationships among variables. Independent samples t-tests and ANOVA tests analyzed differences in ghosting and breadcrumbing behaviors based on demographic characteristics. Simple and Multiple Linear Regression Analyses explored the predictive effects of demographic variables, attachment styles, conflict resolution styles, and Dark Triad personality traits. Five materials were used: the Demographic Information Form, the Ghosting-Breadcrumbing Behavior Questionnaire, the Experiences in Close Relationships Inventory II, the Short Dark Triad Scale, and the Conflict Resolution Styles Scale. Data were first examined through descriptive and correlation analyses, followed by regression analyses to identify predictors of ghosting and breadcrumbing behaviors. The study examines the effects of attachment patterns and conflict resolution styles on ghosting and breadcrumbing behaviors. Findings indicate that females engage in ghosting behaviors more than males. Age is negatively correlated with breadcrumbing behavior, and avoidant attachment positively predicts both ghosting and breadcrumbing behavior. Additionally, narcissism and psychopathy positively predict ghosting behavior, while narcissism, psychopathy, and Machiavellianism positively predict breadcrumbing behaviors. Positive conflict resolution styles negatively predict these behaviors, whereas negative conflict resolution styles positively predict them. This study presents exploratory findings to explain the factors predicting ghosting and breadcrumbing behaviors.