1908-1939 yılları arasında Türk ordusunun bazı harekatlarının 'Hibrit savaş' bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of some operations of the Turkish army between 1908-1939 in the context of 'Hybrid war'
  1. Tez No: 836184
  2. Yazar: FIRAT KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MEHMETEFENDİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit Savaş, Hibrit Tehdit, Savaş, Hizbullah, İkinci Lübnan Savaşı, Rusya, Kırım, 2014 Ukrayna Krizi, Kırım'ın ilhakı, Hybrid War, Hybrid Threat, War, Hezbollah, Second Lebanon War, Russia, Crimea, 2014 Ukraine Crisis, annexation of Crimea. 1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
“Hibrit Savaş”terimi 2006 yılında İkinci Lübnan Savaşı neticesinde Hizbullah'ın İsrail'e karşı uyguladığı yöntem ve taktiklerin formüle edilmesi için kullanılmaya başlanmıştır. 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ile neticelenen hadiselerin NATO, ABD ve AB'nin geleneksel savaş eşiğinin altında kaldığından dolayı başlangıçta şaşkınlık oluşturduysa da ilerleyen süreçte faaliyetlerin bütününe“Hibrit Savaş”,“Hibrit Tehdit”gibi tanımlamalar yapılmıştır. Bu tanımlamalar ayrıntılı olarak analiz edildiğinde“hibrit”olarak ifade edilen hususların tarihsel süreçte de karşılıklarının bulunduğu, tanımlamaları yapılmasa da dönemin ruhuna uygun ve benzer biçim ve yöntemlerle uygulandığı görülebilmektedir. Bu bağlamda yapılacak analiz ve önermelerde öncelikle tarafların“harekât tasarımlarının”incelenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.“Hibrit savaş”kavramının oluşturulmasında kullanılan en önemli argüman nizami ve gayri nizami birlik, kuvvet ve yöntemlerin aynı harekât alanında kullanılması ve propaganda ve algı yönetiminin uygulama esnasında sürdürülmesidir. Bu çerçevede yapılacak olan analizler ile“hibrit savaş”kapsamında ele alınabilecek pek çok muharebe ve savaşın olduğu görülmüştür. Bu kapsamda,“Hibrit Savaş”kavramının oluşturulması ve yaygınlaşmasının konjonktürel olarak anlam taşıdığı ve özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan“Yeni Dünya Düzeni”ve Birleşmiş Milletler örgütünün devletler arası anlaşmazlıklarda savaşı yasaklayan tutumu nedeniyle bu ve buna benzer tanımlamaların gelecekte de görülebileceği değerlendirilmektedir. Son kertede tanımlamaların ve kavramların oluşturulduğu yerlerde değerli olduğu, kavramların ifade ettiği hususların tam olarak neyi karşıladığının doğru analiz edilerek kullanılmasının, savaş kavramı çerçevesinde uygun olacağı değerlendirilmektedir. Aksi halde tanımlanması ve anlaşılması zor olan savaş kavramının anlaşılmasının artan karmaşa ile daha da zorlaşacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The term“Hybrid Warfare”began to be used in 2006 to formulate the methods and tactics used by Hezbollah against Israel as a result of the Second Lebanon War. Although the events that resulted in Russia's annexation of Crimea in 2014 initially caused surprise because they were below the traditional war threshold of NATO, the USA and the EU, in the following period, definitions such as“Hybrid War”and“Hybrid Threat”were made for the whole of the activities. When these definitions are analyzed in detail, it can be seen that the issues referred to as“hybrid”have their counterparts in the historical process, and although they are not defined, they are applied in accordance with the spirit of the period and with similar forms and methods. In this context, it is considered that the“operational designs”of the parties should be examined first in the analyzes and propositions to be made. The most important argument used in creating the concept of“hybrid war”is the use of regular and non-regular troops, forces and methods in the same field of operations, and the continuation of propaganda and perception management during implementation. With the analyzes to be made within this framework, it has been seen that there are many battles and wars that can be considered within the scope of“hybrid war”. In this context, it is considered that the creation and spread of the concept of“Hybrid War”is conjuncturally meaningful and that these and similar definitions may be seen in the future, especially due to the“New World Order”established after the Second World War and the attitude of the United Nations organization prohibiting war in disputes between states. Ultimately, it is considered that definitions and concepts are valuable in the places where they are created, and that it would be appropriate to analyze exactly what the concepts express and use them within the framework of the concept of war. It is considered that understanding the concept of war, which is otherwise difficult to define and understand, will become even more difficult with increasing complexity.