İsraı̇l oryantalı̇zmı̇nde Kur'ân
The Qur'an in Israeli orientalism
  1. Tez No: 836209
  2. Yazar: AYA ANTİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYAD RAVAŞDEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kur'ân Araştırmaları, Oryantalizm, İsrail Oryantalizmi, Oryantal Araştırmaları, Qur'an, Qur'anic studies, Orientalism, Israeli Orientalism, Oriental Studies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kur'ân araştırmaları, Yahudi dünyasında Kur'ân ayetlerinin tefsiri ve analizine büyük bir önem verilen temel çalışmalardır. Bu tez, İsrail oryantalistlerinin Kur'ân ayetlerini nasıl analiz ettiğine ve hangi yöntemleri kullandığına odaklanmaktadır. Çalışmanın ana amacı, İsrail oryantalizminde Kur'ân'ın nasıl ve neden ele alındığını incelemektir. Bu, bilimsel araçlar kullanarak Kur'ân ayetlerini incelerken ne kadar objektif olduklarının sorgulanmasıyla gerçekleştirilir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, İsrail Oryantalizminin doğuşunu ve gelişimini ele almaktadır. Bu kısımda, İsrail'deki önde gelen Oryantal Araştırmaları kurumlarından bahsedilirken, İsrail devletinin kuruluş dönemindeki tanınmış Yahudi Oryantalistlerin isimlerine de yer verilmektedir. İkinci bölüm, İsrail oryantalizminin başlangıcındaki Kur'ân çalışmalarını sunma ve analiz etme yöntemlerini incelemektedir. Bu bölümde aynı zamanda, Kur'ân'la ilgili makaleleri barındıran Yahudi ansiklopedilerinden bahsedilir ve ardından İbranice'ye yapılan en güncel Kur'ân çevirilerinin sunumu ve analizi ele alınır. Üçüncü bölümdeyse, İsrail oryantalistlerinin Kur'ân kıssalarını nasıl okuduklarına dair yöntemler analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Research on the Qur'an holds a pivotal place in the Jewish academic world, especially in terms of the exegesis and analysis of its verses. This thesis centers on the methodologies employed by Israeli Orientalists in their analysis of Qur'anic verses. The primary aim of the study is to scrutinize how and why the Qur'an is addressed within Israeli Orientalism, delving into the degree of objectivity they maintain while utilizing scientific tools to examine Qur'anic verses. The thesis is structured into three sections. The first section elucidates the genesis and evolution of Israeli Orientalism. Within this segment, there is a focus on prominent Oriental Research institutions in Israel, accompanied by mentions of renowned Jewish Orientalists from the era of Israel's establishment. The second section explores how Qur'anic studies were presented and analyzed at the onset of Israeli Orientalism. Additionally, this section references Jewish encyclopedias containing articles related to the Qur'an, followed by a presentation and analysis of the most recent Hebrew translations of the Qur'an by Jewish Orientalists. The third section meticulously analyzes the methods Israeli Orientalists use when interpreting stories from the Qur'an.