Bir flavonoid olarak rutinin TLR4/TRIF/IRF3 sinyal yolu aktivasyonundaki rolünün hormon duyarlı meme kanseri hücrelerinde belirlenmesi
Determination of the role of routine as a flavonoid in TLR4/TRİF/İRF3 signal path activation on hormone-sensitive breast cancer cells
- Tez No: 836220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN DEVECİ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, flavonoid, meme kanseri, rutin, TLR4, Apoptosis, breast cancer, flavonoid, rutin, TLR4
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Meme kanseri, dünya çapında ikinci en yaygın malign neoplazm türü olmakla birlikte hastalığın tedavisi çeşitli klinik özellikler ve kemoterapötiklerin toksik yan etkileri nedeniyle sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle yeni terapötik bileşiklerin meme kanserindeki etkilerinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Toll-benzeri reseptör 4 (TLR4), Toll-benzeri reseptör ailesinin en önemli üyelerinden biridir ve meme kanseri hücrelerinde aşırı ekspresyonu progresyona eşlik etmektedir. Rutin (RUT) bir polifenolik flavonoid olup, gösterdikleri anti-neoplastik etkinlikler nedeniyle kanser immunoterapisinde dikkat çekmektedir. Bu nedenle bu çalışmada RUT'un TLR4/TRIF/IRF3 sinyal yolu aktivasyonundaki rolünün hormon duyarlı meme kanseri hücrelerinde araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ YÖNTEM: RUT konsantrasyonlarının MCF-7 hücrelerindeki sitotoksisitesi WST-1 analizi ile, TLR4 ekspresyon seviyesi RT-PCR analizi ile, TLR4 ve IRF3 hücresel lokalizasyonu IF boyama ile ve anti-migratif etkisi Strach (Çizik) analizi ile tespit edilmiştir. BULGULAR: RUT' un MCF-7 hücrelerinin canlılığını ve migrasyonunu azalttığı, tipik apoptotik morfolojiyi arttırdığı, TLR4 ekspresyonunu baskıladığı, TLR4'ün endozomal lokalizasyonunu ve IRF3'ün nükleer translokasyonunu azalttığı belirlenmiştir. SONUÇ: Çalışmada RUT'un anti-inflamatuar etkinlik ile hormon duyarlı meme kanserinde TLR4'e karşı antagonist aktivite göstererek TLR4/TRIF/IRF3 sinyal yoluna aracılık edebileceği ortaya konulmuştur. Ayrıca, RUT ve TLR aktivasyonun dahil olabileceği hücre kaskadının ortaya konulması için daha fazla in vitro araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Although breast cancer is the second most common malignant neoplasm worldwide, the treatment of the disease is limited due to various clinical features and toxic side effects of chemotherapeutics. Therefore, it is important to evaluate the effects of new therapeutic compounds in breast cancer. Toll-like receptor 4 (TLR4) is one of the most important members of the Toll-like receptor family, and its overexpression in breast cancer cells is associated with progression. Rutin (RUT) is a polyphenolic flavonoid that draws attention in cancer immunotherapy due to its anti-neoplastic activities. Therefore, in this study, it was aimed to investigate the role of RUT in TLR4/TRIF/IRF3 signaling pathway activation in hormone-sensitive breast cancer cells. METHODS: The cytotoxicity of RUT concentrations in MCF-7 cells was determined by WST1 analysis, TLR4 expression level was determined by RT-PCR analysis, cellular localization of TLR4 and IRF3 was determined by IF staining and its anti-migratory effect was determined by Strach assay. RESULTS: It was determined that RUT decreased the viability and migration of MCF7 cells, increased typical apoptotic morphology, suppressed TLR4 expression, decreased endosomal localization of TLR4 and nuclear translocation of IRF3. CONCLUSION: In the study, it was revealed that RUT may mediate TLR4/TRIF/IRF3 signaling pathway by showing anti-inflammatory activity and antagonist activity against TLR4 in hormone sensitive breast cancer. Moreover, more in vitro research is needed to elucidate the cell cascade in which RUT and TLR activation may be involved.