Orkestra eserlerindeki seçilmiş fagot sololarının icrasına yönelik öneriler
Recommendations for the performance of selected bassoon excerpts in orchestral works
- Tez No: 836227
- Danışmanlar: PROF. EMRE HOPA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Fagot, Orkestra, Orkestra solosu, İcra, Repertuvar, Bassoon, Orchestra, Orchestral excerpts, Performance, Repertoire
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Fagot, tahta üflemeli ve çift kamışlı bir enstrümandır. Orkestrada genellikle yaylı çalgıları güçlendirmek için kullanılmasına rağmen etkileyici sesi ile orkestrada solo enstrüman olarak da kullanılmaktadır. Orkestra eserlerinde yer alan fagot soloları, orkestra seçmelerinde yorumculardan sıklıkla talep edilmektedir. Bu nedenle yorumcular için orkestra soloları önemli bir yere sahiptir. Orkestra sololarının, bestelendikleri dönemin karakter özelliklerine uygun bir şekilde yorumlanması gerekir. Bu anlamda bestecinin hayatı, yaşadığı dönem, eserin karakter özellikleri ve hikayesi yorumcuya solonun doğru bir şekilde yorumlanması açısından yol gösterici olacaktır. Ayrıca yorumcuların orkestra sololarını teknik ve müzikal içerikli varyasyonlara çevirerek çalışmalar yapması bu soloların daha rahat bir şekilde yorumlanmasına yardımcı olmaktadır. Araştırmada ulusal ve uluslararası orkestra seçmelerinde sıklıkla yer alan seçilmiş orkestra soloları hakkında bilgiler verilmiş ve soloların icrasına yönelik önerilerde bulunulmuştur. Buna bağlı olarak araştırmanın amacı bu alanda Türkçe literatürde kaynak oluşturmaktır. Yapılan literatür taraması sonucunda fagot için orkestra sololarının icrasına yönelik kaynakların sınırlı bir yer kapladığı da görülmektedir. Araştırmada literatür ve doküman incelemesi yöntemiyle edinilmiş fagot sololarının yer aldığı eserler, eserlerin bestecilerinin hayatları, yaşadıkları dönemler ve fagotun dönemler arasında göstermiş olduğu yapısal değişimler ile ilgili bilgiler sentezlenerek paylaşılmıştır. Ayrıca fagot için yazılmış olan orkestra sololarının icralarına yönelik teknik ve müzikal açıdan önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The bassoon is a woodwind instrument with a double reed. Although it is generally used in the orchestra to reinforce stringed instruments, its distinctive sound has also made it prominent as a excerpt instrument within the orchestra. Bassoon excerpts featured in orchestral pieces are frequently demanded from performers during orchestral auditions. Therefore, these excerpts hold significant importance for performers. For the orchestral excerpts, it is essential that they are interpreted in a manner consistent with the character and essence of the era in which they were composed. In this context, knowledge about the composer's life, the period they lived in, the character and narrative of the piece would provide crucial insights for the performer to interpret the excerpt accurately. Moreover, turning orchestral excerpts into technical and musical variations during practice aids performers in achieving a more comfortable and genuine rendition. In this study, information about selected bassoon excerpts that frequently appear in national and international orchestral auditions has been provided, accompanied by recommendations on their performance. Consequently, the aim of this research is to contribute to the Turkish literature in this domain. A literature review revealed that resources on the performance of bassoon excerpts in orchestral works occupy a limited space in existing documentation. The research synthesizes acquired bassoon excerpts from the literature and document prioritization method, life stories of the composers of these pieces, the periods they lived in, and the structural evolutions of the bassoon throughout these eras. Additionally, technical and musical recommendations for the performance of bassoon excerpts written for the orchestra have been presented.