Türkiye'de dindar olmama halleri ve bedensel tezahürleri
The phenomenon of non-religiosity in turkey and its bodily manifestations
  1. Tez No: 836242
  2. Yazar: BERFİN ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEGÜM ÖZDEN FIRAT, DOÇ. DR. ÖNDER KÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Religion, Irreligion, Non-religion, Secular Body, Non-religious Body, Conservative, Secular
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türkiye'deki yedi farklı şehirden elde edilen ampirik verilerden yararlanan bu çalışma, Türkiye'de dinsizliğin bedensel görünümlerini incelemekte ve“seküler beden”kavramsallaştırmasını irdelemektedir. Özellikle sosyal, kişisel ve politik dinamiklerin Türkiye'de dinsizliği nasıl şekillendirdiği üzerinde durulmakta, katılımcıların kendi bedenlerini nasıl inşa ettiği ve hem dindar hem de dindar olmayan bedenleri nasıl algıladığı farklı hatlar ve bulgular üzerinden incelenmektedir. Ayrıca çalışma, bu bedenlerin kendilerini toplumsal yapı içerisinde nasıl belirgin ve görünür kıldığına da odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Drawing on empirical data from seven different cities in Turkey, this study examines the bodily manifestations of irreligion in Turkey and explores the conceptualization of the“secular body”. In particular, it focuses on how social, personal and political dynamics shape irreligiosity in Turkey and examines how participants construct their own bodies and how they perceive both religious and non-religious bodies through different contours and findings. The study also focuses on how these bodies make themselves distinct and visible within the social structure.