Suçta tekerrür
Recidivism
- Tez No: 836268
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza Hukuku, Tekerrür, Mükerrir, İnfaz Rejimi, Denetimli Serbestlik, Criminal Law, Recidivism, Repeat Offender, Execution Regime, Probation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 58. maddesinde güvenlik tedbiri başlığı altında düzenlenen tekerrür kurumu ilk defa suç işleyen kişi ile birden fazla defa suç işleyen kişi arasında bir fark yaratılması düşüncesi sonucu ortaya çıkmış olup amacı ilk defa suç işleyen bireylerin ikinci bir suçu işlemelerinin önlenmesini sağlamak ve birden fazla suç işleyen bireylere ilk defa suç işleyen bireylerden farklı bir infaz rejimi uygulanması suretiyle caydırıcılık etkisini artırmaktır. Suçta tekerrür, daha önce işlenmiş bir suçun cezası kesinleştikten sonra Kanun'da öngörülen süreler içerisinde ikinci bir suçun işlenmesi durumunda söz konusu olur. Tekerrür, hem maddi ceza hukukunu hem de infaz hukukunu ilgilendiren bir ceza hukuku kurumu olup TCK uyarınca, tekerrür söz konusu olduğunda suç işleyen kişinin cezası artırılmamakta, yalnızca cezanın infazı zorlaştırılmakta, infaz biçimi değiştirilmektedir. Yeniden suç işleyen kişi, özel bir infaz rejimine tabi tutularak cezanın infazından sonra hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaktadır. Böylece, koşullu salıverilme süreleri uzamakta, hükümlü daha uzun bir süre ceza infaz kurumunda tutulmakta ve cezanın infazının akabinde denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak suçlunun tekrardan suç işlemesinin önlenmesi ile topluma yeniden kazandırılmaları amaçlanmaktadır. Çalışmamızda ceza hukuku bakımından arz ettiği önemden dolayı“suçta tekerrür”konusu ele alınmış, tekerrür kurumu ile ilgili genel bilgilerin yanı sıra ülkemiz ile sair ülke hukuklarında tekerrürün gelişim sürecine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca tekerrürün şartlarına, zaman bakımından uygulanmasına ve sonuçlarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The institution of recidivism, which is regulated under the title of security measure in Article 58 of the Turkish Penal Code No. 5237, has emerged as a result of the idea of creating a difference between a person who commits a crime for the first time and someone who commits a crime more than once and the aim is to prevent individuals who commit a crime for the first time from committing a second crime and to increase the deterrent effect by applying a different execution regime to individuals who commit more than once from those who commit crimes for the first time. Recidivism (repetition of a crime) occurs in the event that a second crime is committed with in the time limits stipulated in the Law, after the penalty of a previously committed crime is finalized. Recidivism is a criminal law institution that concerns both substantive criminal law and execution law, and in accordance with the Turkish Penal Code, in the case of recidivism, the punishment of the offender is not in creased, only the execution of the punishment is made more difficult and the way of execution is changed. The person who commits a crime again is subject to a private execution regime and a probation measure is applied after the execution of the sentence. Thus, the periods of release on probation are extended, the convicted person is kept in the penitentiary institution for a longer period of time, and after the execution of the sentence, a probation measure is implemented to prevent the offender from committing a crime again, and aims to the re-entry of them into society. Due to it's importance in terms of criminal law, the subject of“recidivism”was discussed in our study, in addition to general information about the institution of recidivism, the development process of recidivism in our country and in other countries'laws, the conditions of recidivism in accordance with the Turkish Penal Code No. 5237, it simple mentation in terms of time and it's consequences were mentioned.