Suçta tekerrür ve hukuki sonuçları
Residivism and its legal consequences
- Tez No: 629295
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, tekerrür, Penal law, residivism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 58.maddesinde“güvenlik tedbirleri”başlığı altında suçta tekerrür konusu düzenlenmiştir. Kanundaki düzenlenme şekline göre tekerrür; güvenlik tedbirleri başlığı altında düzenlenen, mahkumiyete bağlı olarak uygulanması konusunda hakime takdir hakkı tanınmayan, yeni suçun infaz şeklinin değişmesi sonucunu doğuran ancak onun hukuki niteliği ve cezasını etkilemeyen, failin şahsına bağlı olan ve hem maddi ceza hukukunu hem de infaz hukukunu ilgilendiren bir kurumdur. Fail daha önce işlemiş olduğu bir suç nedeniyle belli bir cezaya mahkûm edilmiş olmasına rağmen suç işlemekteki kararlılığını sürdürerek belirli süreler içerisinde yeniden suç işlerse hakkında tekerrüre ilişkin hükümler uygulanacaktır. Fail hakkında tekerrüre hükmedilirken özel bir infaz rejimi ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak bu sayede mükerrirlerin koşullu salıverilmeden yararlanmaları için ceza infaz kurumunda geçirmeleri gereken süre daha uzun tutulmakta ve cezalarının infazından sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak faillerin suç işlemelerini kolaylaştıran ortam ve kişilerden uzaklaşmaları ve topluma uyum sağlamaları için desteklenmeleri amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmamızda öncelikle tekerrür kurumuna ilişkin genel bilgilere değinilmiş, ardından 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda öngörülen tekerrüre ilişkin şartlar ve sonuçları karşılaştırmalı bir şekilde yargı kararları ışığında detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Article 58 of the Turkish Penal Code No. 5237 regulates the issue of repetition in crime under the heading of“security measures”. Repetition according to the regulation in the law; is an institution which is regulated under the security measures, which is not given the discretion to the judge about the execution of the offense, that results in the change of the execution of the new offense but does not affect its legal quality and punishment, is dependent on the person of the perpetrator and concerns both the criminal law and the execution law. If the perpetrator stands firm in committing the offense, even if he has been convicted of a previous offense, legal provisions regarding repetition shall apply to the offender if he commits the offense again within certain periods. A special execution regime and probation measure are applied to the perpetrator when the repetition is ruled about the perpetrator, thus the time required for the reiterates to benefit from conditional release is kept longer in the penitentiary institution and studies are being conducted to support them, after the execution of their penalties, by applying probation measure in order to keep the perpetrators away from the environment and the people that facilitates the committing the crime and to ensure compliance with the society. In our study, firstly general information about repetition institution is mentioned, then the conditions and results of repetition in Turkish Penal Code No. 765 and Turkish Penal Code No. 5237 are comparatively examined in the light of judicial decisions.