Üniversite öğrencilerinin öz şefkat, bilinçli farkındalık ve affetme düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between self-compassion, conscious awareness and forgiveness levels of university students
  1. Tez No: 836280
  2. Yazar: ÖZLEM GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Şefkat, Bilinçli Farkındalık, Affetme, Üniversite Öğrencileri, Self-Compassion, Mindful Awareness, Forgiveness, University Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin öz şefkat, bilinçli farkındalık ve affetme düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma türlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde Gaziantep Üniversitesi'nde öğrenimine devam eden 239'u kız kız 75'i erkek olmak üzere toplam 314 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Anket formunda, araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu,“Öz-Şefkat Ölçeği Kısa Formu”“Affetme Ölçeği”ve“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, 17-20 arası yaşlarda olanların BİFÖ puanı, 21-24 yaş ve 25-29 yaş arası olanlara göre anlamlı derecede daha düşüktür. 17-20 arası yaşlarda olanların Başkasını Affetme alt boyut puanı, 21-24 yaş arası olanlara göre anlamlı derecede daha düşüktür. 17-20 arası yaşlarda olanların Affetme Ölçek puanı, 21-24 yaş arası olanlara göre anlamlı derecede daha düşüktür. Kadınların Affetme Ölçek puanları erkeklere göre anlamlı derecede daha yüksektir. Ebeveynleri birlikte olanların Başkasını Affetme alt boyut puanları ayrı olanlara göre anlamlı derecede daha düşüktür. Analiz sonuçlarına göre memleket, anne ve baba eğitim durumu grupları arasında ölçekler ve alt boyut puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Öz-Şefkat Ölçeği ile BİFÖ arasında pozitif yönlü zayıf ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Öz-Şefkat Ölçeği ile Affetme Ölçeği arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmaktadır. BİFÖ ile Affetme Ölçeği arasında pozitif yönlü çok zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Öz-Şefkat Ölçeği, Affetme Ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Affetme Ölçeğinde meydana gelen değişimin %7,2'si Öz-Şefkat Ölçeği ile açıklanabilmektedir. Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Affetme Ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Affetme Ölçeğinde meydana gelen değişimin %1,5'i Bilinçli Farkındalık Ölçeği ile açıklanabilmektedir. Öz-Şefkat Ölçeği, Affetme Ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Öte yandan kurulan modelde Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Affetme Ölçeğini anlamlı düzeyde yordamamaktadır (p>0,05). Affetme Ölçeğinde meydana gelen değişimin %7,5'i kurulan model ile açıklanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between university students' self-compassion, mindfulness and forgiveness levels was examined. In this study, the relational survey model, which is one of the quantitative research types, was used. The sample of the study consists of a total of 314 university students, 239 girls and 75 boys, who continue their education at Gaziantep University in the 2021-2022 academic year. Personal information form created by the researcher,“Self-Compassion Short Form”,“Forgiveness Scale”and“Conscious Awareness Scale”were used in the questionnaire form. According to the data obtained, the BIFI score of those aged 17-20 is lower than those aged 21-24 and 25-29 years old. Those aged 17-20 have a lower Forgiveness sub-dimension score than those aged 21-24. The Forgiveness Scale score of those aged 17-20 is lower than those aged 21-24. Women's Forgiveness Scale scores are higher than men's. Those whose parents are together have lower Forgiveness sub-dimension scores than those whose parents are separated. According to the results of the analysis, there is no statistically significant difference between the hometown, mother and father educational status groups in terms of scales and sub-dimension scores. There is a weak positive correlation between the Self-Compassion Scale and the CIPI. There is a weak positive relationship between the Self-Compassion Scale and the Forgiveness Scale. There is a very weak positive correlation between the PIFI and the Forgiveness Scale. 7.2% of the change in the Forgiveness Scale can be explained by the Self-Compassion Scale. The Mindfulness Scale significantly predicts the Forgiveness Scale. 1.5% of the change in the Forgiveness Scale can be explained by the Conscious Awareness Scale. The Self-Compassion Scale significantly predicts the Forgiveness Scale. On the other hand, in the established model, the Conscious Awareness Scale does not significantly predict the Forgiveness Scale (p>0.05). 7.5% of the change in the Forgiveness Scale can be explained by the established model.