Semîra ʻAzzâm hayatı, edebi kişiliği ve eserleri
Semira's personal life, literary personality and works
- Tez No: 836325
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Kısa Öykü, Filisṭîn, Semîra ʻAzzâm, Literature, Short Story, Filistin, Semira 'Azzam
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Edebiyat aracılığıyla yazar veya şair iç dünyasını, duygularını okuyucuya sanatsal bir şekilde tasvir etmektedir. Çalışmamızda modern Filistin edebiyatında önemli bir şahsiyet olan Semîra ʻAzzâm'ın hayatı eserleri ve edebi kişiliği incelenmiştir. Çalışmamızda Semîra 'Azzâm'a ait iki hikâye koleksiyonu incelenmiştir. Bu koleksiyonlarda yer alan otuz öykü tahlil edilmiştir. Yazarın hikaye koleksiyonlarında, Filistin mücadelesi, kadın, fakirlik ve yoksulluk, çocuk işçiler, aşk, sevgi ve merhamet, annelik olmak üzere altı ana başlık altında içerik yönüyle inceledik. Hikâyeler teknik ve üslup açısından da incelenmiştir. Yapılan değerlendirme ve çıkarımlar için hikâyelerden bol miktarda alıntı yapılmıştır. Çalışmamızda Yazarın ve el-Kıșașu'l-Uḫrâ (Diğer Hikayeler), el-Eşyau's-Saġira (Küçük Şeyler), hikâye koleksiyonlarında bulunan hikâyeleri ele aldık. Çalışmamızda ki amaç Semîra 'Azzâm'ı ve eserlerini edebiyat okur severlere tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
Through literature, the writer or poet depicts his inner world, his feelings to the reader in an artistic way. Literature is characterized by many forms such as poetry, novels, prose and articles. Literature directly affects the rise and progress of nations. Literature with its various styles and forms helps to spread cultures. Literature is the picture of life. The author shares his feelings, feelings, outlook on life and spirit with the reader through the pages of the book. Every literature has its own unique artistic features in accordance with the spirit of its era. In our study, the life, works and literary personality of Semira'AZZAM, an important figure in the Literature of Modern Cinema, were examined. During the period when the author lived, the Israeli Occupation began in Palestine. A very difficult process has begun for the Palestinians, and unfortunately, the Israeli occupation continues to expand today. In the stories written by the author, we find a depiction of the suffering of the Palestinian people who are subjected to occupation, injustice, persecution and day and night attacks.