Kamu hastanelerinde hizmet kalitesi ve yönetimsel sorunlar: Alternatif model örneği
Quality of service in public hospitals and administrative problems: An example of an alternative model
  1. Tez No: 836359
  2. Yazar: İBRAHİM GÜLAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SELİMLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastanelerde Yönetim, Sağlık Hizmetleri, Hizmet Kavramı, Kalite Kavramı, Yönetim Modelleri, Management Hospitals, Health Service, Service Concept, Quality Concept, Management Models
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sağlık hizmetleri, günümüzde insanların ve toplumların en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu ihtiyaçlarının hizmet sektöründeki karşılığı hastanelerdir. Artan nüfus ve hastalıklardaki artışlar sağlık hizmetlerinin verilişinde ve sunumunda hastanelerin hizmet kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ayrıca günümüzdeki hastanelerin hizmet ağlarını genişletmesi, bu hastaneleri sağlık hizmeti veren birer işletme statüsüne getirmiştir. Bu statü ile birlikte sağlık ve ek hizmetlerin doğru ve dinamik bir şekilde işletilebilmesi için, doğru yönetim modelleriyle yönetilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı ülkemizde hizmet veren devlet hastanelerinde ve seçilmiş bazı hastanelerde uygulanmakta olan yönetim modellerini incelemek, mevcut dezavantajlarını tespit etmek ve yeni bir model önerisi sunmaktır. Yeni yönetim modeli ülkemizde ve dünya genelinde saygınlığı olan üniversite ve özel hastanelerin modelleri incelenerek oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Health services are one of the most important needs of people and societies today. The equivalent of these needs in the service sector is hospitals. Increasing diseases and population increases may adversely affect the service quality of hospitals delivery of health services. In addition, the expansion of the service networks of today's hospitals has brought them to the status of enterprises providing health services. With this status, in order for health and additional services to be operated correctly and dynamically, they must be managed with correct management models. The aim of this study is to examine the management models applied in state hospitals and some selected hospitals in our country, to identify the existing disadvantages and to propose a new model. The new management model was created by examining the models of universities and private hospitals, which are respected in our country and around the world.