Sağlık hizmetleri bakımından idarenin Covid-19 pandemisi dönemindeki sorumluluğu
Responsibility of the administration in terms of health services during the Covid-19 outbreak
  1. Tez No: 836385
  2. Yazar: ZÜLAL EMEK REÇBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE SIRMA GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kusuru, Sağlık Hizmeti, Sağlık Kuruluşu, Sağlık Personeli, Tıbbi Müdahale, Covid-19, Service Defect, Health Service, Health Facility, Medical Personnel, Medical Intervention, COVID-19
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sağlık hizmetinin kamu hizmeti sayılması nedeniyle bu hizmetin devlet tarafından yerine getirilmesi gerekir. Devlet bu hizmet türünü tesis ettiği kurumlarla sunmaktadır. Bu amaçla sağlık kuruluşları, sağlık hizmeti görevini yerine getirebilmek için gerekli olan sağlık personelini görevlendirmekle ve tüm tıbbi araçları ve gereçleri temin etmekle yükümlü olmaktadırlar. Sağlık kuruluşları, sağlık hizmetini mevzuatın öngördüğü şartlarda sunamamaları (hizmet kusuru, bilgi vermeme, yanlış yönlendirme vb.) halinde meydana gelebilecek zararlardan dolayı sorumlu olurlar. Benzer şekilde bu sağlık kuruluşlarında görev üstlenen sağlık personelinin de özellikle kişisel kusurlarından dolayı sorumluluğa muhatap olmaları mümkündür. Hatta sağlık kuruluşlarının gerek hizmet kusuru gerek kişisel kusur nedeniyle sorumlukları da ileri sürülebilir. Bu çalışmada, Covid-19 salgını örneğinde idarenin sağlık hizmetini sunarken gerçekleştirdiği eylemlerinden ve tesis ettiği işlemlerinden kaynaklanan zararlar halinde sorumluluğu değerlendirmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The state is supposed to provide healthcare that is considered public service. It conducts this public service through its institutions. Therefore, health institutions should assign the required health personnel to fulfill their duties and provide all medical tools and equipment. Health institutions are liable for damages that may occur if they fail to provide health services under the conditions stipulated by the legislation (service defect, failure to provide information, misdirection, etc.). Similarly, it is also possible that the health personnel working in these health institutions are subject to liability, particularly due to their personal defects. Even the responsibilities of health institutions due to both service defects and personal defects can be asserted. The responsibilities of health institutions due to both service and individual defects may be claimed, as well. This study evaluates the responsibility of the administration in case of damages due to its actions in providing health services during the Covid-19 outbreak.