Özgecilik ve iş doyumu arasındaki ilişki: Özel sektörde bir inceleme
The relationship between altruism and job satisfaction: A study in the private sector
- Tez No: 836426
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, özgecilik, özgeciliğin alt boyutları, demografik veriler, Job satisfaction, altruism, sub-dimensions of altruism, demographic data
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İş doyumu, bir çalışanın yaptığı işten ve işin sonuçlarından olumlu yöndeki memnuniyet derecesini ifade etmektedir. Özgecilik kavramı ise bir kişinin başka bir kişiye karşılık beklemeden gösterdiği yardım ve fedakârlık durumu üzerinde durmaktadır. Araştırmada bu iki değişken üzerinde durulmuştur. Yürütülen çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde, kavramsal ve kuramsal çerçevesinden bahsedilmiştir. Bu bölümde özgecilik kavramı, tarihi, özgeciliğin alt boyutları, iş doyumu kavramı, önemi, tarihi ve iş doyumunu ile ilgili kuramlar, iş doyumunu etkileyen faktörler, iş doyumsuzluğu ve her iki konu ile ilgili olarak çeşitli literatür araştırmalarına yer verilmiştir. İkinci bölüm yöntemin; problem durumu, araştırma amacı, alt amaçlar, araştırmanın önemi, sınırlılıkları, varsayımlar, tanımlar, araştırmanın modeli, evren ve örneklem, ölçme araçları, verilerin toplanması, analizi, veri toplama araçlarının geçerliği ve güvenilirliğinin, analiz ve araştırma bulgularının, tartışma ve önerilerin yer aldığı bölümdür. Araştırma hipotezi özgecilik ve iş doyumu arasındaki ilişkinin pozitif ve anlamlı bir ilişkisi olduğunu savunmaktadır. Araştırma sonucuna göre bu ilişkiyi destekler nitelikte bulgular elde edilmiştir. Buna ek olarak demografik veriler, iş doyumu ve özgecilik alt boyutu arasındaki bazı kriterler arasında anlamlı ilişkiler bulunurken; bazıları arasında ise hiçbir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction refers to the degree of positive satisfaction of an employee with his job and the results of the job. The concept of altruism, on the other hand, focuses on the help and sacrifice that one person shows to another person without expecting anything in return. The study focused on these two variables. The study carried out consists of two parts. In the first part of the research, the conceptual and theoretical framework is mentioned. In this section, the concept of altruism, its history, sub-dimensions of altruism, the concept of job satisfaction, its importance, history and theories about job satisfaction, factors affecting job satisfaction, job dissatisfaction and various literature studies on both issues are included. The second part includes method; problem situation, research purpose, sub-objectives, importance of research, limitations, assumptions, definitions, research model, population and sample, measurement tools, data collection, analysis, validity and reliability of data collection tools, analysis and research findings, discussion and suggestions is the last part. The research hypothesis argues that there is a positive and significant relationship between altruism and job satisfaction. According to the results of the research, findings supporting this relationship were obtained. In addition, while there are significant relationships between demographic data, job satisfaction and altruism sub-dimensions; No relationship could be detected among some of them.