Avrupa Birliği uyum yasa paketlerinin önemi ve hukuki etkileri
The importance of European Union harmony law packages and legal effects
  1. Tez No: 836443
  2. Yazar: DUYGU TAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE BURCU ÖNÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uyum yasaları, Reform paketleri, Türkiye-AB ilişkisi, İç hukuk, Integration laws, Reform packages, Turkey-EU relationship, Domestic law
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmam, Helsinki Zirvesi'nden bu yana iç hukukta meydana gelen değişikliklerin Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde hukukun üstünlüğü üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma öncelikle Türkiye'nin AB ile ilişkileri ve hukukun üstünlüğü hakkında bilgi vermektedir. Daha sonra Helsinki Zirvesi'nden bu yana ve AB'ye katılım süreci boyunca Türk iç hukukunda meydana gelen değişiklikler analiz edilmektedir. Batılılaşma çerçevesinde kurumsal bir dönüm noktası olarak kabul edilen AB ile bütünleşme sürecinde Türkiye, bir dizi yasal değişiklik yapmıştır. Birliğin, Türkiye'nin özellikle ekonomik alanda izlediği neoliberal politikalar üzerinde belirleyici bir etkisi olduğunu vurgulamak önemlidir. Türkiye'de son zamanlarda hızlanan üyelik süreci, sadece uluslararası politikada Avrupa Birliği üyeliğine dair adımlarla değil, ülke politikasında da anayasal ve yasal düzenlemelerle başlamakta ve nihayetinde toplumsal yaşamı düzenleyen liberal, demokratik yapıların oluşmasına yol açmaktadır. Bu tartışma, çalışmamın ana konusunu oluşturmaktadır. Çalışma, AB'ye katılım sürecinde Türk iç hukukunun düzenlenmesini analiz ederek sonuçlanmaktadır. Çalışma, Helsinki Zirvesi'nden bu yana AB'ye katılım sürecinde iç hukuk düzenlemelerinin önemli değişikliklere uğradığı ve Türkiye'de hukukun üstünlüğünün birçok gerekliliğinin yerine getirildiği ya da iyileştirildiği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the impact of changes in national legislation since the Helsinki Summit on the rule of law in Turkey's EU accession process. The study primarily gives information about Turkey's relations with the EU and the rule of law. Then, changes in Turkish domestic law since the Helsinki Summit and throughout the EU accession process are analyzed. In the process of integration with the EU, which is considered as an institutional indicator within the framework of westernization, Turkey made a series of legal changes. It is important to emphasize that the union has a decisive impact on the neoliberal policies Turkey pursues, especially in the economic field. This process, which has gained momentum in Turkey in recent years, starts not only with steps towards EU membership in international politics, but also with constitutional and legal reforms in domestic politics, and ultimately leads to the formation of more liberal, egalitarian and democratic structures that regulates social life. This discussion is main subject of study. The, study ends by analyzing the regulation of Turkish domestic law in the EU accession process. At the end of the study, it has been determined that the regulation of domestic law has undergone significant changes in the process of accession to the EU since the Helsinki Summit and it has met or improved many requirements of the rule of law in Turkey.