İlkokul öğrenme ortamlarının yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı açısından incelenmesi
The analysis of primary school learning environment from the perspective of constructivist learning approach
- Tez No: 836450
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER KOCABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, yapılandırmacı öğrenme ortamı, sınıf öğretmeni, ilkokul, Constructivist approach, constructivist learning environment, classroom teacher, primary school
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırmanın amacı; ilkokul öğrenme ortamlarını yapılandırmacı yaklaşım açısından incelemek ve bu bağlamda araştırmacılara ve öğretmenlere yönelik öneriler geliştirmektir. Nicel veri toplama tekniklerinden yararlanılan bu araştırma tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı İzmir'in Buca ilçesinde devlet ve özel olmak üzere ilkokullarda görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini bu evrenden seçilen 21 ilkokulda görev yapmakta olan 141 kadın 85 erkek sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Bu kapsamda nicel verilerin toplanmasında, orijinali Bonk, Oyer ve Medury (1995) tarafından geliştirilen, Dündar (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan“Sosyal Yapılandırmacılık ve Aktif Öğrenme Ortamları Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeğin sonunda sınıf öğretmenlerine kendi sınıflarındaki yapılandırmacı uygulamalarda kimlerden ne tür destek gördüklerini ortaya koymak için ''Yapılandırmacı Eğitim Ortamı Destek Anketi'' uygulanmıştır. Araştırmanın nicel bulgularında, sınıf öğretmenlerinin kendi sınıflarındaki yapılandırmacı öğrenme ortamlarına ilişkin görüşleri; cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, hizmet süresi, okul türü, sınıf mevcudu, yapılandırmacı ortamı değerlendirme, hizmet içi eğitime katılma ve hizmet içi eğitim tercih değişkenleri açısından karşılaştırılmıştır. Bu kapsamda sınıf öğretmenlerinin kendi sınıflarındaki yapılandırmacı öğrenme ortamları görüşleri cinsiyet ve okul türü değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermezken, ölçeğin bazı alt boyutlarında anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Yaş, öğrenim durumu, hizmet süresi, sınıf mevcudu, yapılandırmacı ortamı değerlendirme, hizmet içi eğitime katılma ve hizmet içi eğitim tercih değişkenleri sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamlarına ilişkin görüşlerinde etkili bir faktör olarak görülmemektedir. Sınıf öğretmenleri, yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturmada en çok meslektaşlarından teşvik yönünde destek aldığı, en az desteği müfettişlerden aldıkları görülmektedir. Bu bağlamda, sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı programın uygulanabilirliğine yönelik görüşlerini olumsuz etkileyen şartların incelenerek iyileştirilmeye çalışılması ve öğrenme yaklaşımıyla ilgili öğretmenlere uygulamalı hizmet içi eğitim verilmesi önerilebilir. Bu durumun, sınıf öğretmenlerinin öğrenme ortamlarına yönelik görüşlerinde olumlu etki yaratacağı söylenebilir. Benzer araştırma sorularının nitel çalışma yöntemleri ile desteklenmesi, branş ve farklı kademelerde görev yapan öğretmenlerle çalışılmasıyla daha ayrıntılı sonuçlar elde edilebilir. Bu kapsamda, yapılandırmacı yaklaşımın öğrenme ortamlarında uygulanmasında yaşanan sorunlara çözüm önerileri sunabilmek adına önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the stuy is to examine primary school learning environments in terms of constructivist perspective and to develop recommendations for researchers and teachers in this context. In this research, which utilized quantitative data collection techniques, was designed in the survey model. The study population of the research consists of classroom teachers working in public and private primary schools in Buca province of Izmir, affiliated to the Ministry of National Education in the academic year 2022-2023 . The sample of the study consisted of 141 female and 85 male classroom teachers working in 21 primary schools selected from this population. In this context,“Social Constructivism and Active Learning Environments Scale”originally developed by Bonk, Oyer and Medury (1995) and adapted into Turkish by Dündar (2008) was used to collect quantitative data. At the end of the scale, the“Constructivist Educational Environment Support Questionnaire”was applied to the classroom teachers so as to examine what kind of support they received from whom in constructivist practices in their own classrooms. In the quantitative findings of the study, classroom teachers' views on constructivist learning environments in their own classrooms were compared in terms of gender, age, educational status, duration of service, type of school, class size, evaluation of constructivist environment, participation in in-service training and preference for in-service training variables. In this context, while classroom teachers' views on constructivist learning environments in their own classrooms mostly did not show a significant difference according to gender and school type variables, a significant difference was found in some sub-dimensions of the scale. Age, educational status, duration of service, class size, evaluation of constructivist environment, participation in in-service training and preference for in-service training variables are not seen as an effective factor in classroom teachers' views on constructivist learning environments. It is seen that classroom teachers received the most support from their colleagues in terms of encouragement in creating a constructivist learning environment and the least support from inspectors. In this context, it may be recommended to try to improve the conditions that negatively affect the classroom teachers' views on the applicability of the constructivist program by examining them, and to provide practical in-service training to teachers related to the learning approach. In this case, it can be said that it will have a positive effect on classroom teachers' views on learning environments. More detailed results can be obtained by supporting similar research questions with qualitative study methods and working with teachers working in different branches and at different levels. In this context, it can provide important contributions in order to offer solutions to the problems experienced in the implementation of the constructivist approach in learning environments.