Kadın tüketicilerin gösterişçi tüketim yaklaşımlarının incelenmesi: İzmir ili merkez ilçelerinde hazır giyim sektörü üzerine bir çalışma
Examination of conspicuous consumption approaches of female consumers: A study on the ready-to-wear clothing sector in the central districts of Izmir
  1. Tez No: 836456
  2. Yazar: NAZLI NUR CANANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN ÖZGÜVEN TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gösterişçi Tüketim, Sembolik Tüketim, Taklit Ürün, Conspicuous Consumption, Symbolic Consumption, Counterfeit Product
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Postmodern tüketim anlayışında ürünler tüketicilere statü, prestij ve üstünlük sağlayan simgeler haline gelmiştir. Bu tüketim anlayışı çerçevesinde gösterişçi ve sembolik tüketim eğilimleri de artmaktadır. Benzer tüketim anlayışı beraberinde taklit ürün gerçeğini de getirmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, tüketicilerin taklit ürünlere yönelik tutumlarının ve satın alma eğilimlerinin belirlenmesinde gösterişçi tüketim ve sembolik tüketim eğilimlerinin rolünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 386 katılımcının verisi analizi edilmiştir. İlişkisel tarama modeli kullanılan araştırmada, araştırmanın anakütlesini 18 yaşının üzerinde bulunan ve İzmir'de ikamet etmekte olan tüketiciler oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda gösterişçi tüketim eğiliminde olan tüketicilerin taklit ürünlere yönelik tutumunun olumlu olduğu, sembolik tüketim eğilimindeki tüketiciler için ise taklit ürünlere yönelik tutumun olumsuz olduğu bulgusu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In the postmodern consumption understanding, products have become symbols that provide consumers with status, prestige, and superiority. Within this framework of symbolic consumption, there is an increase in tendencies towards conspicuous consumption. This similar consumption understanding also brings along the reality of counterfeit products. The main aim of this research is to examine the role of conspicuous consumption and symbolic consumption tendencies in determining consumers' attitudes and purchasing tendencies towards counterfeit products. In line with this aim, data from 386 participants were analyzed. The research utilized a relational scanning model, and the target population of the study consisted of consumers aged 18 and above residing in Izmir. The research findings revealed that consumers with a tendency towards conspicuous consumption have a positive attitude towards counterfeit products, while consumers with a tendency towards symbolic consumption have a negative attitude towards counterfeit products.