Okulöncesi dönemde görülen akran zorbalığına ilişkin okulöncesi öğretmenlerinin ve ebeveynlerin görüşleri
Views of parents and teachers on peer bullying in preschool period
  1. Tez No: 836526
  2. Yazar: RABİA İÇYER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TAYYAR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, ebeveyn, okul öncesi, öğretmen, Peer bullying, parent, preschool, teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışma okulöncesi öğretmenleri ve okulöncesi eğitime devam eden çocuğa sahip ebeveynlerin akran zorbalığına ilişkin fikir ve görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmaya ait verileri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanılan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunu Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokullarında çalışan gönüllü olarak katılım sağlayacak 30 okul öncesi öğretmenleri ve ebeveyn oluşturmuştur. Bulgular: Araştırmada öğretmen ve ebeveynlerin demografik bilgileri, ebeveynlere göre zorbalığın tanımı, nedenleri, zorbalıkla baş etme yöntemleri, çocuklarının zorbalığa uğrama durumları; öğretmenlerin zorbalık türlerinin farkındalığı, zorbalığa müdahale yöntemleri, zorba ile mağdurların cinsiyeti, zorbalığın nedenlerini içeren bulgulara ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına göre ebeveynler zorbalığı en çok fiziksel zorbalık olarak tanımlamışlardır. Ebeveynlerin çocuklarının çoğu zorbalığa uğramamış ve zorbalığa uğrayan çocuklar ise aileleri ile paylaşmıştır. Ebeveynler zorbalığın nedenini en fazla ebeveyn tutumu olarak görmekte ve buna karşı çocuklarıyla birebir sohbet ederek önlem almaktadırlar. Çocuklarının zorbalık davranışlarıyla baş etme yöntemi olarak en fazla sohbet etme yöntemini tercih etmektedirler. Öğretmenler en çok fiziksel zorbalık gözlemlemekte ve en çok erkek çocukları zorbalık davranışları gösterirken kız çocukları zorbalık mağdurudur. Zorbalığın nedenini ailesel nedenleri göstermiş ve zorbalığa tepkinin daha çok öğretmene şikayet etmek olduğunu belirtmiştir. Öğretmenler zorbalığa müdahale yöntemi olarak daha çok diğer kişilerle işbirliği yapmayı tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the ideas and opinions of preschool teachers and parents of preschool children about peer bullying. Material and Method: Qualitative research method was preferred in the study. A semi-structured interview form prepared by the researcher will be used to collect the data of the study. The study group will consist of 20 preschool teachers and 20 parents who will participate voluntarily working in kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in Ankara. Findings: In the study, demographic information of teachers and parents, definition of bullying according to parents, causes of bullying, methods of coping with bullying, bullying status of their children; teachers' awareness of bullying types, intervention methods for bullying, gender of bullies and victims, causes of bullying were found. Conclusion: According to the results of the study, parents defined bullying mostly as physical bullying. Most of the children of the parents were not bullied and the children who were bullied shared it with their families. Parents saw the cause of bullying mostly as parental attitude and took precautions against it by having one-to-one conversations with their children. They mostly prefer chatting as a method of coping with their children's bullying behaviours. Teachers observe physical bullying the most and mostly boys show bullying behaviours while girls are victims of bullying. The reason for bullying was family reasons and the reaction to bullying was mostly to complain to the teacher. Teachers prefer to cooperate with other people as an intervention method for bullying.