Restoran tehlike sınıflarının iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Investigation of restaurant hazard classes interms of occupational health and safety
- Tez No: 836530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYRUL CANBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Halk Sağlığı, Food Engineering, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Restoran, Tehlike Sınıfı, İş Kazası, Restaurant, Hazard Class, Work Accident
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Restoran sektörü asıl iş faaliyeti olarak hizmet sektörüne dahil olup restoran içerisindeki işin işleyişine bağlı üretim vb. prosesler ile beraberinde getirdiği tehlikeler açısından tehlikesi yüksek bir iş koludur. Çalışmada restoranların tehlikeleri etraflıca incelenerek benzer ve daha tehlikeli iş kollarındaki iş kazası istatistikleri, risk değerlendirme çalışması, restoran çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen anket uygulaması, ulusal ve uluslararası mevzuatlarda tehlike sınıfları ve Kanada mevzuatının karşılaştırılması yöntemleriyle kullanılmıştır. Risk değerlendirme çalışması Fine Kinney metoduyla yapılarak kabul edilemez riskler; olasılık, şiddet, frekans puanlarının çarpımıyla risk skorları hesaplanarak elde edilmiştir. Anket uygulamasında restoranların içerdiği tehlikeler doğrultusunda sorular ile çalışanların geçmiş iş kazası bilgileri ve demografik yapıları sorgulanmıştır. Anket sonuçları SPSS analiz programı ile bulgulara dönüştürülmüştür. Kanada restoranlarında uygulanan iş güvenliği gereklilikleri, yasal mevzuat zorunlulukları incelenerek uluslararası karşılaştırma yapılmıştır. Anket çalışması Türkiye genelinde 300 restoran çalışanının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar anketi; kesinlikle katılmıyorum, katılmıyorum, fikrim yok, katılıyorum, kesinlikle katılıyorum yanıtlarından birini seçerek yanıtlamışlardır.
Özet (Çeviri)
The restaurant sector is included in the service sector as its main business activity, and production, etc., depending on the operation of the business in the restaurant. It is a high-risk business in terms of processes and the dangers it brings. In the study, the hazards of restaurants were examined in detail, and occupational accident statistics in similar and more dangerous business lines were used with the methods of risk assessment study, survey conducted with the participation of restaurant employees, hazard classes in national and international legislation and Canadian legislation. Unacceptable risks by performing the risk assessment study with the Fine Kinney method; The risk scores were obtained by calculating the product of probability, severity and frequency scores. In the survey application, the past work accident information and demographic structures of the employees were questioned with questions in line with the dangers of the restaurants. The survey results were converted into findings with the SPSS analysis program. Occupational safety requirements applied in Canadian restaurants and legal regulations were examined and international comparisons were made. The survey was conducted with the participation of 300 restaurant employees across Turkey. Participants survey; they answered by choosing one of the answers of strongly disagree, disagree, no idea, agree, strongly agree.