Hanbelî literatüründe yer alan aile hukukuyla ilgili icmâların tespit ve analizi
Determination and analysis of family law conclusions in the Hanbeli literature
- Tez No: 836540
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hanbelî mezhebi, İcmâ, Aile, Hanbali sect, Ijma, Family
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezde Hanbelî mezhebi nezdinde aile hukuku alanındaki icmâlar tespit edilmiş ve bunların diğer üç mezhep nazarındaki hükümsel durumu ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışma icmâ ile ilgili tartışmalardan soyutlanarak Hanbelîlerin icmâ olarak tanımladığı bir konuyu diğer üç mezhebin nasıl nitelediğini ortaya koymaya yöneliktir. Bu kapsamda birinci bölümde evlilik öncesi süreçte evlenme engelleri, nikâhın rükünleri, şartları, hitbe ve düğün konularına dair hanbelî literatüründe görülen icmâlar tespit ve analiz edilmiştir. Bunun ardından ikinci bölümde evlilik sonrası süreç bağlamında mehir, nafaka ve hidane gibi başlıklar altında ilgili icmâlar tespit ve analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise evliliğin sona erme süreci kapsamında, talak, fesih, îlâ, zıhar, muhâlea, mefkud, iddet ve ihdâd kavramları ekseninde Hanbelî literatüründe görülen İcmâlar belirlenmiş ve bu icmâlarda ilişkin diğer mezheplerin yaklaşımları analiz edilmiş, sonuç kısmında elde edilen verilere sunularak araştırma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the consensuses in the field of family law in the Hanbali sect were identified and their legal status in the eyes of the other three sects was tried to be revealed. This study aims to abstract from the discussions about ijma and to reveal how the other three sects characterize an issue that the Hanbalis define as ijma. In this context, in the first chapter, the ijmas seen in the Hanbali literature on the obstacles to marriage in the pre-marriage period, the pillars of marriage, its conditions, and the issues of sermon and wedding were identified and analyzed. Following this, in the second chapter, relevant ijma's were identified and analyzed under headings such as dowry, âlimony and hidane in the context of the post-marriage process. In the third part, within the scope of the process of dissolution of marriage, the Ijmas seen in the Hanbali literature were determined on the axis of the concepts of talaq, termination, ila, zihar, muhalea, mafkud, iddat and ihdâd, and the approaches of other sects regarding these ijmas were analyzed, and the research was completed by presenting the data obtained in the conclusion section.