Deniz alanlarının sınırlandırılmasında uluslararası mahkemelerin hakkaniyet yorumu
International court's interpretation of equity in the delimination of maritime zones
  1. Tez No: 836663
  2. Yazar: NİSA BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ESMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası hukukta hakkaniyet kavramı, uluslararası mahkeme kararları, hakça ilkeler, deniz alanlarının sınırlandırılması, uluslararası deniz alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin davalar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, uluslararası hukukta hakkaniyet kavramının uygulama alanına ilişkin olarak deniz alanlarının sınırlandırılmasına yönelik uluslararası mahkemelerin hakkaniyet kavramını yorumlanmasını konu almaktadır. Buna yönelik öncelikle hakkaniyet kavramının ortaya çıkışı ve uluslararası hukuktaki yeri incelenmiştir. İlk bölüm olan hakkaniyet kavramının ortaya çıkışı ve uluslararası hukuktaki yeri incelenirken hak, hukuk, adalet kavramları ile hakkaniyetin bağlantısı ele alınarak kavramsal bir giriş yapılmıştır. Sonrasında ise uluslararası hukukta hakkaniyetin yerinin ve fonksiyonlarının incelemesi yapılarak takip eden bölümde hakkaniyet kavramının deniz alanlarının sınırlandırılmasına yönelik mahkeme kararlarındaki yeri ele alınmıştır. Mahkeme kararlarının ilgili kısımları ile hakkaniyet kavramının somut olaylardaki görünüşü ortaya konulmak istenmiştir. Bu aşamada hakkaniyet kavramının uluslararası alandaki yerine ilişkin görüşlere ve hakkaniyet kavramının uyuşmazlıkların çözümündeki yerini netleştirmek adına bu kavram ışığında nihayete erdirilen uyuşmazlıklar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the interpretation of the concept of equity by international courts regarding the delimitation of maritime areas in relation to the application area of the concept of equity in international law. For this purpose, firstly, the emergence of the concept of equity and its place in international law are analyzed. In the first part, while analyzing the emergence of the concept of equity and its place in international law, a conceptual introduction was made by discussing the connection between the concepts of right, law, justice and equity. Then, by analyzing the place and functions of equity in international law, the following section examines the place of the concept of equity in court decisions regarding the delimitation of maritime areas. With the relevant parts of the court decisions, it is aimed to reveal the appearance of the concept of equity in concrete cases. At this stage, in order to clarify the views on the place of the concept of equity in the international arena and the place of the concept of equity in the settlement of disputes, the disputes concluded in the light of this concept were evaluated. Keyword: The concept of equity in international law, international court decisions, equitable principles, delimitation of maritime areas, cases related to the delimitation of international maritime areas.