Akne vulgaris hastalarında serum irisin düzeyinin değerlendirilmesi ve hastalık prognozu ile ilişkisinin araştırılması
Evaluation of serum irisin level in acne vulgaris patients and its relationship with disease prognosi
  1. Tez No: 836683
  2. Yazar: HÜSEYİN EMRE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. BİLGEN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: akne vulgaris, irisin, insülin direnci, inflamasyon, acne vulgaris, irisin, insulin resistance, inflammation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Akne vulgaris; papül, püstül, komedon ve nodüllerle karakterize,özellile puberte dönemi olmak üzere değişik yaş gruplarını etkileyebilen ,oldukça sık görülen pilosebase ünitenin kronik inflamatuar hastalığıdır. İrisinin, beyaz yağ hücrelerinin kahverengi yağ hücrelerine dönüştürerek yağ dokuda termogenezi indükleyen, enerji harcanımını artıran, iskelet kas hücrelerinden egzersiz ile salgılanan bir hormondur.İrisin bir adipomyokin olup; inflamasyon, metabolik sendrom ve insülin direnci ile ilişkisi çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışmamızda akne vulgaris hastalarında serum irisin düzeyini değerlendirme ve hastalık prognozu ile serum irisin düzeyi arasındaki ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte akne vulgaris patogenezinde insülin direnci varlığının araştırılması; insülin direnci ve irisin düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Polikliniği'ne 15 Aralık 2022 -15 Haziran 2023 tarihlerinde başvuran ve akne vulgaris tanısı alan 15-35 yaş arasındaki hastalar ve aynı yaş aralığındaki sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Prospektif kontrollü çalışma planlanmıştır. Çalışmaya 44 akne vulgaris hastası 44 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir.Hastaların demografik bilgileri (yaş,cinsiyet), antropometrik ölçümleri (boy, kilo, BMI),hastalık şiddeti kaydedilmiştir. Akne vulgaris hastalarında hastalık şiddeti Global Akne Derecelendirme Sistemi (GADS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Hastaların periferik venöz kan örnekleri alınarak serum açlık glikoz ve insülin düzeyi, ELİSA yöntemi ile serum irisin düzeyi ölçülmüştür. İnsülin direnci HOMA-IR değeri kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmaya katılan 44 hastanın 21'i(%47.7) kadın, 23'ü(%52,3) erkekti. Kontrol grubunda 21'i(%52.3) erkek, 23'ü(%47,7) kadın çalışmaya katıldı. Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 18,95 ± 3,69(ort ± ss), kontrol grubunun ortalama yaşı 20 ± 4,03(ort ± ss) olarak hesaplandı. Hasta grubunda ortalama BMI 22,18 ± 3,14 iken, kontrol grubunda 23,84 ± 4,52 saptanmıştır. Hasta grubu n=14(%32.6) ü hafif, n=14(32.6)ü orta,n=15(%34.8)i şiddetli akne vulgaristen oluşmaktadır. Hasta grubunda ortalama serum irisin düzeyi 371,98 (16,1 - 857,8) pg/ml; kontrol grubunda 150,47 (4,5-984,3) pg/ml olarak ölçülmüştür. Hasta grubu ortanca değerinin kontrol grubu ortanca değerinden yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p=0,008; p0,05). Gruplara göre; hafif şiddetli akne serum irisin ortanca değeri 393,11 pg/ml, orta şiddetli akne serum irisin ortanca değeri 347,53 pg/ml, şiddetli akne serum irisin ortanca değeri 463,62 pg/ml olarak hesaplanmış olup;şiddetli grupta hafif ve orta şiddetli gruba göre hafifçe artış gösterse de akne şiddeti skoru grubuna göre serum irisin (pg/ml) ortanca değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Kontrol ve hasta grubunda HOMA-IR değeri ile serum irisin ölçümü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0,05). Serum irisin değeri için sensitivite %82 ( 0,75 -0,82) ve spesifite %86 ( 0,79 - 0,88) olarak elde edildi. Sonuç: Akne vulgaris hastalarında serum irisin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek çıkmış olup; aknenin patogenezinde inflamasyonun temel rol oynadığını destekler nitelikte olduğunu, akne ve diğer hastalıklarda irisin düzeyinin inflamatuar bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir .Şiddetli akne grubunda orta ve hafif şiddete göre anlamlı çıkmasa da yüksek irisin düzeyi görülmesi geniş ölçekli çalışmalarla irisinin akne şiddetini göstermede yararlı bir biomarker olabileceği konusunda umut vermektedir. Hasta ve kontrol grubunda insülin direncini gösteren HOMA-IR skorlarında arasında anlamlı farklılığın gözlenmemesi akne hastalarında insülin direnci sıklığını artmadığını destekler niteliktedir. Serum irisin ve HOMA-IR değerleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. İrisinin insülin direncini ortaya koymada bir biomarker olarak kullanılabilmesi konusunda net verilere sahip olabilmek için geniş hasta serili kontrollü çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Acne vulgaris is a very common chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit characterized by papules, pustules, comedones and nodules, affecting different age groups, especially during puberty. Irisin is a hormone secreted by exercise from skeletal muscle cells that induces thermogenesis in adipose tissue by converting white fat cells into brown fat cells, increasing energy expenditure. Irisin is an adipomyokine and its relationship with inflammation, metabolic syndrome and insulin resistance has been shown in various studies. In our study, we aimed to evaluate serum irisin levels in patients with acne vulgaris and to investigate the relationship between disease prognosis and serum irisin level. In addition, it was aimed to investigate the presence of insulin resistance in the pathogenesis of acne vulgaris and to evaluate the relationship between insulin resistance and irisin level. Materials and Methods: Patients between the ages of 15-35 years who applied to the Dermatology Outpatient Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between 15 December 2022 and 15 June 2023 and diagnosed with acne vulgaris and a healthy control group in the same age range were included in the study. A prospective controlled study was planned. The study included 44 acne vulgaris patients and 44 healthy control groups. Demographic information (age, gender), anthropometric measurements (height, weight, BMI), and disease severity were recorded. Disease severity in acne vulgaris patients was assessed using the Global Acne Rating System (GADS). Peripheral venous blood samples were collected and serum fasting glucose insulin levels and serum irisin levels were measured by ELISA method. Insulin resistance was measured using the HOMA-IR value. Results: Of the 44 patients, 21(47.7%) were female and 23(52.3%) were male. In the control group, 21(52.3%) males and 23(47.7%) females participated in the study. The mean age of the patients participating in the study was 18.95 ± 3.69 (mean ± SD), and the mean age of the control group was 20 ± 4.03 (mean ± SD). The mean BMI was 22.18 ± 3.14 in the patient group and 23.84 ± 4.52 in the control group. n=14 (32.6%) of the patient group had mild, n=14 (32.6%) moderate and n=15 (34.8%) severe acne vulgaris. The mean serum irisin level was 371.98 (16.1 - 857.8) pg/ml in the patient group and 150.47 (4.5-984.3) pg/ml in the control group. It was found statistically significant that the median value of the patient group was higher than the median value of the control group (p=0.008; p0.05). According to the groups; the median value of serum irisin in mild acne was 393.11 pg/ml, the median value of serum irisin in moderate acne was 347.53 pg/ml, the median value of serum irisin in severe acne was 463.62 pg/ml, and although there was a slight increase in the severe group compared to the mild and moderate group, there was no statistically significant difference between the median value of serum irisin (pg/ml) according to the acne severity score group (p>0.05). There was no statistically significant correlation between HOMA-IR value and serum irisin measurement in the control and patient groups (p>0.05). The sensitivity and specificity for serum irisin value were 82% (0.75 - 0.82) and 86% (0.79 - 0.88), respectively. Conclusion: Serum irisin levels were significantly higher in acne vulgaris patients compared to the control group, which supports that inflammation plays a fundamental role in the pathogenesis of acne and suggests that irisin level can be used as an inflammatory marker in acne and other diseases. Although it was not significant in the severe acne group compared to moderate and mild severity, the high irisin level in the severe acne group gives hope that irisin may be a useful biomarker to show acne severity with large-scale studies. The fact that no significant difference was observed in HOMA-IR scores indicating insulin resistance in the patient and control groups supports that the frequency of insulin resistance does not increase in acne patients. No significant correlation was found between serum irisin and HOMA-IR values. To have clear data on the use of irisin as a biomarker for insulin resistance, controlled studies with large patient series are needed.