Parlamenter sisteme dönüş tartışmalarının siyasi değerler açısından analizi
Presidential government system' in Turkey, referred to as the 'Presidential system'
  1. Tez No: 836699
  2. Yazar: YAVUZ VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Siyasi Değer, Siyasi Partiler, Parlamenter Sistem, Başkanlık Sistemi, Values, Political Values, Political Parties, Parliamentary System, Presidential System
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Değer kavramı, insan ve toplumu etkileyen unsurların önemini ve kıymetini ölçmeye yarayan soyut bir olgudur. Başka bir anlamıyla herhangi bir varlığın, eylemin, fikrin, bireyin, toplumun, nitelik ve nicelik yönü yansıtma olarak tanımlanabilmektedir. Bu bağlamda“Parlamenter Sisteme Dönüş Tartışmalarının Siyasi Değerler Açısından Analizi”başlık araştırmada 2017 referandumuyla 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' olarak bilinen 'Başkanlık' yönetim biçiminin fiilen ve hukuken yürürlüğe girmesi Türkiye'de farklı tartışmaları beraberinde getirmiştir. Başkanlık Sistemi'nin yürürlüğe girmesi sonrasında yönetimde aksaklık çıktığına ve bu yönetim biçiminin sürdürülebilir olmadığına yönelik muhalefet ve kamuoyundan dikkat çeken tepkiler ve eleştiriler gelmektedir. Anayasa değişikliğinin ardından Türkiye'ye özgü 'Türk Tipi Başkanlık Sistemi' olarak isimlendirilen yönetim biçimi, otoriterlik, güçler ayrılığı, eyalet sistemi ve kazanan her şeye hukuk ihlalleriyle hakim olma gibi yeni tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda araştırmamız Cumhur İttifakı'nın iki lideri AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Millet İttifakı'nın iki lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'Başkanlık ve Parlamenter Sistem' konusundaki söylemleri 'Schwartz Değerler Kuramı'na göre analiz edilmiştir. Araştırma yapılırken Hürriyet, Sözcü, Yeni Şafak, Yeniçağ ve Türkgün gazeteleri referans alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of value is an abstract phenomenon that measures the importance and worth of factors that affect individuals and society. In other words, it can be defined as the qualitative and quantitative assessment of the significance of any entity, action, idea, both individually and socially. The implementation of the governance system known as the“Presidential Government System”in Turkey, referred to as the“Presidential System”in reality, through the 2017 referendum, has sparked various discussions. Following the implementation of the Presidential System, there have been significant reactions and criticisms from the opposition, suggesting shortcomings in the governance and the unsustainability of this system. The constitutional amendment introduced the so-called“Turkish-style Presidential System,”which has brought forth new debates such as authoritarianism, separation of powers, a federal system, and the winner's dominance through legal violations. In this context, our study analyzes the statements of the leaders of the People's Alliance, Recep Tayyip Erdoğan, the Chairman of the Justice and Development Party, and Devlet Bahçeli, the Chairman of the Nationalist Movement Party, as well as the leaders of the Nation Alliance, Kemal Kılıçdaroğlu, the Chairman of the Republican People's Party, and Meral Akşener, the Chairwoman of the Good Party, regarding the“Presidential and Parliamentary System”using the“Schwartz Values Scale.”The research refers to the newspapers Hürriyet, Sözcü, Yeni Şafak, Yeniçağ, and Türkgün.