Turizm hizmetlerine yönelik Lgbt+ bireylerin beklentileri ve hizmet ortamı paydaşlarının tutumları
Expectations of Lgbt+ individuals towards tourism services and attitudes of service environment stakeholders
- Tez No: 836700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Turizm, İşletme, Sociology, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lgbt+, Turizm, Otel İşletmeleri, Otel Personelleri, Turist, Yerel Halk, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Lgbt, Tourism, Hotel Establishments, Hotel Staff, Tourist, Local Residents, Aegean Region, Mediterranean Region
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Heteronormatif bir düzeni kabul etmiş toplumda heteroseksüel yönelim dışında farklı cinsel kimlik ve yönelimlere sahip olan bireyler lgbt+ olarak tanımlanmaktadır. Lgbt+ bireyler toplumsal hayatın neredeyse her alanında ayrımcılığa uğradıklarını ifade etmektedirler. Bu çalışmada ise yaşadıkları sorunlar turizm endüstrisi bakımından ele alınmaktadır. Araştırmanın amacı turizm aktivitelerine katılan lgbt+ bireylerin turistik motivasyonları, deneyimleri ve sınırlılıklarını ortaya koyarak lgbt+ turistlerin görüşme esnasında atıf yaptıkları Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yer alan otel işletmeleri, otel personelleri, yerel halk ve bu bölgelere turist olarak gelen misafirlerin lgbt+ turist profiline karşı tutumlarını araştırmaktır. Belirlenen amaç doğrultusunda öncelikle farklı cinsel kimlik ve yönelimlere sahip olan 18 eşcinsel erkek, 6 eşcinsel kadın, 7 trans erkek, 3 non-binary, 3 gender fluid, 2 queer ve 1 biseksüel erkek olmak üzere toplam 40 birey ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Daha sonrasında ise lgbt+ bireylerin görüşme esnasında ki söylemleri doğrultusunda anket soruları hazırlanmış Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde bulunan 30 otel işletmecisi, 31 otel personeli, 30 yerel halk ve son olarak 47 turiste anketler yönlendirilmiştir. Bu çalışmada hem nitel hem nicel araştırma tekniği kullanılmış nitel veriler içerik analizi yöntemi ile alınmıştır. Nicel verileri elde etmek için toplam 148 kişiye anket uygulanmış daha sonrasında elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiş çıkarılan sonuçlar nitel verilerle birlikte yorumlanmıştır. Araştırmada lgbt+ bireylerin cinsel kimlik ve yönelimlerinin turizm aktivitelerini doğrudan etkilediği görülmüştür. Tatil deneyimi için tercih ettikleri Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yer alan otel personelleri lgbt+ karşı tam olarak olumlu bir tutum sergilerken otel yöneticileri kurumsal olarak düşündüklerinde lgbt+ bireylere olumsuz bir tutumda oldukları görülmektedir. Turistlerin lgbt+ bireylere karşı tepkili oldukları görülürken yerel halkın lgbt+ bireylere olumsuz yaklaştıkları sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a society that has accepted a heteronormative order, individuals with different sexual identities and orientations other than heterosexual are defined as Lgbt+. Lgbt+ individuals express that they face discrimination in almost every aspect of social life. This study focuses on the issues they encounter in the context of the tourism industry. The aim of the research is to investigate the attitudes of hotel establishments, hotel staff, local residents, and tourists in the Aegean and Mediterranean Regions, whom Lgbt+ tourists make references to during interviews, by revealing the tourist motivations, experiences, and limitations of Lgbt+ individuals participating in tourism activities. In line with the specified purpose, interviews were conducted with a total of 40 individuals, including 18 gay men, 6 lesbian women, 7 trans men, 3 non-binaries, 3 gender fluids, 2 queers, and 1 bisexual man, all of whom have different sexual identities and orientations. Subsequently, based on the statements made by Lgbt+ individuals during the interviews, survey questions were prepared and directed to 30 hotel operators, 31 hotel employees, 30 local residents, and finally, 47 tourists in the Aegean and Mediterranean Regions. Both qualitative and quantitative research techniques were used in this study, with qualitative data being obtained through content analysis. To obtain quantitative data, a survey was administered to a total of 148 individuals, and the data acquired were analyzed using the SPSS program, with the results being interpreted in conjunction with qualitative data. The research found that the sexual identity and orientation of Lgbt+ individuals directly influences their tourism activities. While hotel staff in the Aegean and Mediterranean regions, which they prefer for their holiday experience, have a consistently positive attitude towards Lgbt+ individuals, it is found that hotel managers have a negative attitude towards Lgbt+ individuals when they think institutionally. While tourists are reactive towards Lgbt+ individuals, the local population was found to be negative towards Lgbt+ individuals.