Marka Hukukunda itibar tazminatı
Reputation compensation in Trademark Law
- Tez No: 836779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sınai Mülkiyet Kanunu, marka imajı, marka itibarı, markaya tecavüz, marka sulandırılması, itibar tazminatı, Industrial Property Law, trademark image, trademark reputation, trademark infringement, trademark dilution, reputation compensation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Marka kavramı, endüstri ve ticaretin gelişmesi ile 19. yüzyıldan önemli bir faktör haline gelmiştir. Türk Marka Hukuku, uluslararası anlaşmalara taraf olarak markaların korunmasını sağlamaktadır. Marka imajı ve itibarının, tüketicilerin markalar hakkındaki düşünceleri ve tercihleri üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Markaların olumlu itibar ve imaj oluşturabilmesi için tutarlı iletişim çalışmaları ve stratejiler benimsemeleri gerektiği bilinmektedir. Markaya tecavüz, marka sahibinin haklarını ve itibarını zedeleyen önemli bir sorundur ve Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK), bu durumlarla mücadele etmek için yasal düzenlemeler içerir. Marka sulandırması, sınai mülkiyet hukukunda önemli bir kavram olup, markaların değerini ve benzersizliğini korumaya yöneliktir. Sulandırma, bulanıklaştırma, lekelenme ve haksız yararlanma şeklinde gerçekleşir. Marka sahiplerinin, sulandırma eylemlerine karşı yasal çözüm yolları kullanmaları, markalarının değerlerini ve itibarlarını korumak için gereklidir. Lekeleyerek sulandırma, markanın itibarına zarar veren ve marka değerini düşüren bir kavramdır. Marka hukukunda önemli bir yer tutan bu kavram, markaların kötü kalitede ürünlerle ve sağlıksız bağlamlarda kullanılması sonucu ortaya çıkar. Ünlü ve tanınmış markaların itibarını koruma amacıyla lekeleyerek sulandırma davaları açılır. İtibar kavramı, markanın tüketiciler ve toplum tarafından nasıl algılandığıyla ilgilidir. Bu tür davaların başarısı, markanın itibarının doğru bir şekilde değerlendirilmesine bağlıdır. Lekeleme ve bulanıklaştırma yöntemleriyle itibar zararının ispatı, farklı zorluklar içerir. Yargıtay kararları ve doktrin örnekleri incelendiğinde, marka itibarının zarar görmesi ve kötü kullanımın ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. İtibar tazminatı ise, markanın itibarının zarar görmesi durumunda talep edilebilen, maddi ve manevi tazminattan farklı bir tazminat türüdür. İtibar tazminatı, markaların kötü ya da uygun olmayan kullanımı sonucu oluşan zararları gidermek için önemli bir hukuki araçtır. Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) ve Türk Borçlar Kanunu (TBK) kapsamında belirlenen şartların sağlanması gerekmektedir. Tecavüz eylemleri sonucu markanın itibarının zarar görmesi durumunda, tazminat hesaplanırken marka değerleme uzmanlarından destek alınır ve hâkimin takdir yetkisi kullanılır. Bu çalışma sonucunda, itibar kavramının sadece tanınmış markalarla sınırlı olmaması, hedef kitlelerinin güvenini kazanmış tüm markalar için geçerli olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of branding has become an important factor since the development of industry and commerce, particularly in the 19th century. Turkish Trademark law provides protection for trademarks as a party to international agreements. It is observed that the image and reputation of a brand have an effect on consumers' thoughts and preferences. Consistent communication efforts and strategies are known to be necessary for brands to create a positive reputation and image. Trademark infringement is a significant problem that damages the rights and reputation of the trademark owner, and the Industrial Property Law includes legal regulations to combat these situations. Trademark dilution is an important concept in industrial property law, aimed at protecting the value and uniqueness of trademarks. Dilution occurs in the form of blurring, tarnishment, and unfair exploitation. It is necessary for trademark owners to use legal remedies against dilution actions to protect their brand values and reputations. Tarnishing dilution is a concept that damages the reputation of the brand and reduces its value. This concept holds an important place in trademark law and arises as a result of the use of brands with poorquality products and in unhealthy contexts. Dilution by tarnishing lawsuits are filed to protect the reputation of famous and well-known brands. The concept of reputation is related to how the brand is perceived by consumers and society. The success of such lawsuits depends on the proper evaluation of the brand's reputation. Proving reputation damage through tarnishment and blurring methods poses different challenges. When examining decisions of the Supreme Court and doctrine examples, it is concluded that reputation damage and misuse must be evaluated separately. Reputation compensation is a different type of compensation that can be demanded in cases where the reputation of the brand is damaged. Reputation compensation is an important legal tool for mitigating damages resulting from the improper use of brands. The conditions determined within the scope of the Industrial Property Law and the Turkish Code of Obligations must be fulfilled. In cases where the reputation of the brand is damaged as a result of infringement actions, brand valuation experts are consulted for calculating compensation, and the judge's discretion is used. As a result of this study, it is concluded that the concept of reputation should not be limited to well-known brands but should be valid for all brands that have gained the trust of their target audiences.