Akut iskemik priapizm modelinde gallik asitin iskemireperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinindeğerlendirilmesi
Assessment of possible protective effects of gallic acid on ischemic reperfusion injury in an acute ischemic priapismmodel
  1. Tez No: 836809
  2. Yazar: MEHMET BARIŞ KARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Priapizm, Gallik asit, Reperfüzyon hasarı, Priapism, Gallic acid, Reperfusion injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş: Peniste oluşan iskemik priapizmde venöz obstrüksiyon ve korpus kavernozum içerisinde staz meydana gelmektedir ve müdahalede geç kalınırsa kavernozal düz kaslarda nekroz, irreversibl korporal fibrozis ve erektil disfonksiyona yol açabilmektedir. Priapizm sonlandıktan sonra iskemi reperfüzyon hasarı oluşur. Polifenollerin tanenler grubunun bir üyesi olan gallik asit (GA) güçlü bir antioksidandır. Gallik asit hücrelerin serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasına veya detoksifikasyonunun sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Amaç: Sıçanlarda oluşturulan penil iskemi-reperfüzyon modelinde uygulanan gallik asitin, priapizm+reperfüzyon hasarı üzerine olası olumlu etkilerinin histolojik ve biyokimyasal açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada Spraque Dawley tipi, 350-400 gr ağırlığında toplam 18 adet erişkin erkek rat kullanılmıştır (3 grup; her bir grupta 6 rat; kontrol, priapizm+reperfüzyon, priapizm+ reperfüzyon+gallik asit). Alınan penektomi materyalinde doku TOS, TAS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP, MDA, SOD, GPx seviyelerindeki değişiklikler ile sakrifiye edilen ratların alınan penis dokusunun histolojik özellikleri (kavernöz sinüs konjesyonu, inflamatuvar hücre infiltrasyonu, tunika albugineada ayrılma) değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda gallik asitin biyokimyasal olarak doku MDA ve TOS değerlerindeki bozulmayı engelleyebildiği görüldü, histolojik incelemelerde ise inflamatuvar hücre infiltrasyonu yönünden koruyucu olduğunu düşündüren bulgular elde edildi. Sonuç: Gallik asidin, priapizm/ reperüzyon durumunda dokularda oluşabilecek biyokimyasal ve histolojik hasarı engellemede etkili olabileceği kanısı uyanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction Venous obstruction and stasis in the corpus cavernosum occur in ischemic priapism in the penis. If the intervention is delayed, it can lead to necrosis of cavernosal smooth muscles, irreversible corporal fibrosis and erectile dysfunction. Ischemia-reperfusion injury occurs after priapism has ended. Gallic acid (GA), a member of the tannins group of polyphenols, is a powerful antioxidant. Gallic acid helps protect cells from the harmful effects of free radicals or provide detoxification. Objective It is aimed to evaluate the possible positive effects of gallic acid on priapism+reperfusion injury in a penile ischemia-reperfusion model created in rats from a histological and biochemical point of view. Materials and Methods: In this experimental study, a total of 18 adult male rats of the Spraque Dawley type, weighing 350-400 g, were used (3 groups; 6 rats in each group; control, priapism+reperfusion, priapism+ reperfusion+ gallic acid). Changes in tissue levels of TOS, TAS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP, MDA, SOD, GPx in the penectomy material taken and histological characteristics of the penis tissue taken from the sacrificed rats (cavernous sinus congestion, inflammatory cell infiltration, separation in the tunica albuginea) were evaluated. Findings In our study, it was observed that gallic acid could prevent the deterioration in tissue MDA and TOS values biochemically. In our study, it was suggested that gallic acid caused by inflammatory cell infiltration has a protective effect in histological examinations. Result It has been concluded that gallic acid may be effective in preventing biochemical and histological damage that may occur in tissues in case of priapism/reperusion.