Akut iskemik priapizm modelinde propolisin iskemi reperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of possible protective effects of propolis on ischemic reperfusion injury in an acute ischemic priapism model
- Tez No: 940980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE ONUR KAZAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Priapizm, Propolis, Reperfüzyon hasarı, Priapism, Propolis, Reperfusion injury
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET AKUT İSKEMİK PRİAPİZM MODELİNDE PROPOLİSİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARI ÜZERİNE OLASI KORUYUCU ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş: Priapizm tanım olarak cinsel istek, orgazm ve uyarıdan bağımsız yaklaşık 4-6 saat süren uzamış ereksiyon halidir. Bu durum acil bir tıbbi durumdur ve hemen tedavi edilmelidir, çünkü uzun süreli ereksiyon, penis dokularında hasara neden olabilir ve kalıcı cinsel fonksiyon kaybına yol açabilir. Priapizmin patofizyolojisi, genellikle üç ana tipe ayrılan düşük akımlı, iskemik, anoksik veya veno-okluziv priapizm, yüksek akımlı, non-iskemik, iyi oksijenizasyonlu veya arterial priapizm, tekrarlayan, açılıp kapanan veya“stuttering”priapizm olarak sınıflandırılmaktadır. Priapizm sonlandıktan sonra iskemi reperfüzyon hasarı oluşur. Propolis güçlü bir antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, antiinflamatuar, antiülser gibi biyolojik aktivitelere sahip olduğu birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Propolisin hücrelerin serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasına veya detoksifikasyonunun sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Amaç: Sıçanlarda yapılan penil iskemi-reperfüzyon modelinde, Propolisin priapizm ve reperfüzyon hasarı üzerindeki potansiyel olumlu etkilerinin histolojik ve biyokimyasal açıdan incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada Spraque Dawley tipi, 350-400 gr ağırlığında toplam 18 adet erişkin erkek rat kullanılmıştır (3 grup; her bir grupta 6 rat; kontrol, priapizm+reperfüzyon, priapizm+ reperfüzyon+ Propolis). Alınan penektomi materyalinde doku MDA ,SAD , GPx, SIRT1, GSH , NFkB, İL6 , STAT 3, HIF1a, GRP78, ATF6, CHOP,CASP 3, seviyelerindeki değişiklikler ile sakrifiye edilen ratların alınan penis dokusunun histolojik özellikleri (kavernöz sinüs dilatasyonu / konjesyonu, kavernöz dokuda ödem / dejenerasyon, inflamatuar hücre infiltrasyonu, tunika albugineada ayrılma) değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, Propolisin biyokimyasal olarak doku SOD, NFkB, HIF1a ve ATF6 seviyelerindeki bozulmayı engellediği tespit edilmiştir. Histolojik incelemelerde ise tunika albugineada ayrılma açısından koruyucu etki gösterdiğini düşündüren sonuçlar sunmuştur. Sonuç: Propolisin, priapizm/ reperfüzyon durumunda dokularda oluşabilecek biyokimyasal ve histolojik hasarı engellemede etkili olabileceği kanısı uyanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ASSESSMENT OF POSSIBLE PROTECTIVE EFFECTS OF PROPOLİS ON ISCHEMIC REPERFUSION INJURY IN AN ACUTE ISCHEMIC PRIAPISM MODEL Introduction Priapism is defined as a prolonged erection lasting approximately 4-6 hours, independent of sexual desire, orgasm, and stimulation. This condition is a medical emergency and should be treated immediately, as prolonged erection can damage penile tissues and lead to permanent loss of sexual function. The pathophysiology of priapism is generally classified into three main types: low-flow, ischemic, anoxic, or veno-occlusive priapism; high-flow, non-ischemic, well-oxygenated, or arterial priapism; and recurrent, on-off, or“stuttering”priapism. After the priapism ends, ischemia reperfusion injury occurs. Propolis has been shown to have strong antimicrobial, antioxidant, antitumor, anti-inflammatory, and antiulcer biological activities in many scientific studies. Propolis helps protect cells from the harmful effects of free radicals or provides detoxification. Objective It is aimed to evaluate the possible positive effects of propolis on priapism+reperfusion injury in a penile ischemia-reperfusion model created in rats from a histological and biochemical point of view. Materials and Methods: In this experimental study, a total of 18 adult male rats of the Spraque Dawley type, weighing 350-400 g, were used (3 groups; 6 rats in each group; control, priapism+reperfusion, priapism+ reperfusion+ Propolis). Changes in tissue levels of MDA ,SAD , GPx, SIRT1, GSH , NFkB, İL6 , STAT 3, HIF1a, GRP78, ATF6, CHOP,CASP 3 in the penectomy material taken and histological characteristics of the penis tissue taken from the sacrificed rats (cavernous sinus congestion, cavernous tissue oedema/degeneration ,inflammatory cell infiltration, separation in the tunica albuginea) were evaluated. Findings In our study, it was observed that Propolis could prevent the deterioration in tissue SOD, NFkB, HIF1a and ATF6 values biochemically. In our study, it was suggested that Propolis caused by histological examinations provided results suggesting a protective effect in separation of the tunica albuginea. Result It has been concluded that Propolis may be effective in preventing biochemical and histological damage that may occur in tissues in case of priapism/reperfusion.