Özel gereksinimli çocuğa sahip babaların psikolojik sağlamlık,kabul davranışlarında aile koruyucu faktörlerinin moderatör rolü
- Tez No: 836879
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile Koruyucu Faktörleri, Ebeveyn Kabul Red, Psikolojik Sağlamlık
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada özel gereksinimli çocuğa sahip babaların psikolojik sağlamlık, kabul davranışlarında, aile koruyucu faktörlerinin moderatör (farklılaştırıcı) rolü incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu özel gereksinimli çocuğa sahip olan babalar oluşturmaktadır (N=140). Araştırmada, Ebeveyn Kabul Red Ölçeği (Baba Versiyonu), Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Aile Koruyucu Etkenler Ölçeği, Sosyo Demografik Bilgi Formu ölçme araçları kullanılarak veriler elde edilmiştir. Veri analizlerinde, SPSS 26 Hayes' PROCESS Macros programı kullanılmıştır. Veri analizleri sonucunda elde edilen bulgulara göre psikolojik sağlamlık ve özel gereksinimli çocuğunu kabul davranışları arasında anlamlı bir ilişki vardır. Ayrıca aile koruyucu faktörlerinin, psikolojik sağlamlık ve özel gereksinimli çocuğunu kabul red davranışlarında güçlü moderatör etkisi bulunmuştur. Sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmıştır
Özet (Çeviri)
In this study, the moderator (differentiator) role of family protective factors in the psychological resilience and acceptance behaviors of fathers with children with special needs was examined. The study group of the research consists of fathers who have children with special needs (N=140). In the study, data were obtained by using the measurement tools of the Parentel Acceptance Rejection Scale ( Father Version), Adult Psychological Resilience Scale, Family Protective Factors Scale and SocioDemographic Information Form. SPSS 26 Hayes' PROCESS Macros program was used in data analysis. According to the findings obtained as a result of data analysis, there is a significant relationshipbetween psychological resilience and acceptance of a child with special needs. In addition, family protective factors were found to have a strong moderator effect on psychological resilience and acceptance-rejection behaviors of a special needs child. The results are discussed within the framework of the literatüre. Key-words: Family Potective Factors, Parental Acceptance Rejection, , Resilience