Özel eğitim öğretmenlerinin iş motivasyonu ile algılanan yönetici desteği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between job motivation of special education teachers and perceived administrative support
- Tez No: 837005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KÖYBAŞI ŞEMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim öğretmeni, İş motivasyonu, Algılanan yönetici desteği, Special education teacher, Job motivation, Perceived administrative support
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı özel eğitim öğretmenlerinin iş motivasyonu ile algılanan yönetici desteği düzeyini belirlemek; özel eğitim öğretmenlerinin iş motivasyonu ile algılanan yönetici desteği düzeyini (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, görev yapılan okul türü, mesleki kıdem) değişkenlerine göre incelemek; özel eğitim öğretmenlerinin iş motivasyonu ile algılanan yönetici desteği arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu araştırma nicel yönteme uygun olarak ilişkisel (korelasyonel) tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini Sivas il merkezi ve ilçelerinde görev yapan özel eğitim alanındaki 243 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, İş Motivasyonu Ölçeği ile Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın veri analizi SPSS 25 paket programı aracılığıyla yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda özel eğitim öğretmenlerinin iş motivasyonunun yüksek düzeyde olduğu, iş motivasyonunun, yaş, eğitim düzeyi ve okuldaki görev süresi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar gösterdiği. Cinsiyet, görev yapılan okul türü ve mesleki kıdem değişkenlerine göre de anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Özel eğitim öğretmenlerinin algılanan yönetici desteğinin yüksek düzeyde olduğu ve algılanan yönetici desteğinin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, görev yapılan okul türü değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği; okuldaki görev süresi ve mesleki kıdem değişkenleri açısından farklılaştığı görülmektedir. Öğretmenlerin iş motivasyonu ile algılanan yönetici desteği arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Bu sonuçlar literatürdeki diğer çalışmalar dikkate alınarak tartışılmış ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the level of job motivation and perceived administrative support among special education teachers. Additionally, the study aims to examine the levels of job motivation and perceived administrative support among special education teachers according to variables such as gender, age, educational level, type of school where they work, and professional seniority. Furthermore, the research seeks to elucidate the relationship between job motivation and perceived administrative support among special education teachers. The research is designed in a quantitative method using a correlational survey model. The sample of the study consists of 243 teachers working in the field of special education in the central and district areas of Sivas province. The data for the research were collected through the use of the Personal Information Form, the Job Motivation Scale, and the Perceived Administrative Support Scale. As a result of the research, it was determined that the job motivation of special education teachers is at a high level. Significant differences in job motivation were found in the variables of age, educational level, and tenure at the school. However, there were no significant differences in job motivation based on gender, type of school where they work, and professional seniority. It is observed that the perceived administrative support of special education teachers is at a high level and that there is no significant difference in perceived administrative support based on gender, age, educational level, and the type of school where they work. However, there are variations in perceived administrative support concerning tenure at the school and professional seniority. A positive and high-level correlation was identified between teachers' job motivation and perceived administrative support. These results have been discussed in light of other studies in the literature, and recommendations have been provided.