A New load balancing heuristic using self-organizing maps
Kendinden düzenlenen haritalar algoritması kullanan yeni bir sezgisel yük dengeleme algoritması
- Tez No: 83708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATTİLA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Neural networks, Self- Organizing Maps, Kohonen, task map ping, load balancing. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET KENDİNDEN DÜZENLENEN HARİTALAR ALGORİTMASI KULLANAN YENİ BİR SEZGİSEL YÜK DENGELEME ALGORİTMASI Murat Atun Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Attila Gürsoy Eylül, 1999 Koşut bir programın çalışması sırasında en iyi başarımın elde edilebilmesi için, görevlerin yüklerinin mümkün olduğu kadar eşit dağıtılması aynı zamanda yüksek oranlı iletişimde bulunan görevlerin de göreceli olarak yakın işlemcilere atanmaları gerekmektedir. Bu çalışmada, durgun yük dağıtımı için“Kendin den Düzenlenen Haritalar”algoritmasının yeni bir gerçekleştirimini sunduk. Kohonen'nin bu algoritması bilindiği üzere topolojik özellikleri koruyan bir al goritmadır. Biz girdi uzayını, birim kare olarak tanımladık ve bu uzayı, işlemci sayısı kadar parçaya böldük. Her seferinde Kohonen algoritmasının girdisini en az yüke sahip işlemcinin bölgesinden seçerek, algoritmaya eşit yük dağıtım özelliğini entegre ettik. Girdi seçimi, komşuluk çapı işlevi ve çalışma adım sayısı işlevlerinin varyasyonları incelenerek en iyi sonucu verenler tespit edildi. Sonuçlar, algoritmamızın, Kendinden Düzenlenen Haritalar algoritması kul lanılarak gerçekleştirilmiş diğer algoritmalardan çok daha iyi sonuçlar verdiğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler. Sinir ağları, Kendinden Düzenlenen Haritalar, Koho nen, görev atama, yük dengeleme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW LOAD BALANCING HEURISTIC USING SELF-ORGANIZING MAPS Murat Atun M. S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Attila Gürsoy September, 1999 In order to have an optimal performance during an execution of a parallel program, the tasks of the parallel computation must be mapped to processors such that the computational load is distributed as evenly as possible while highly communicating tasks are placed closely. We describe a new algorithm for static load balancing problem based on Kohonen Self- Organizing Maps (SOM) which preserves the neighborhood relationship of tasks. We define the input space of the SOM algorithm to be a unit square and divide it into“number of processors”regions. The tasks are represented by the neurons which are mapped to the regions randomly. We enforce load balancing by selecting training input from the region of the least loaded processor. We examine the impact of various input selection strategies and neighborhood function's on the accuracy of the mapping. The results show that our algorithm outperforms the other task mapping algorithms implemented with SOMs.