Öğrenme güçlüğü olan bireyler için destek eğitim programının değerlendirilmesi
Evaluation of support education program for individuals with learning difficulties
- Tez No: 837091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN KUYUMCU VARDAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, öğrenme güçlüğü olan öğrenciler için destek eğitim programı, öğretmen görüşleri, Program assessment, support curriculum for students with learning challenges, teacher feedback
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Eğitim süreçlerinde, öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanan Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programının etkililiği büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler için geliştirilen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programını, doküman incelemesi ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Bu doğrultuda bu program, eğitim programlarının temel bileşenlerine göre değerlendirilerek, programın güçlü, zayıf yönlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmada, 2021'de yayınlanan programın analizi ve 2022-2023 eğitim yılında Marmara bölgesindeki rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan 14 öğretmenin görüşleri esas alınmıştır. Veri toplama araçları olarak 'Ölçüt Bağlamında İnceleme Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Verilerin analizi için betimsel analiz kullanılmıştır. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre, incelenen programın genel yapısının büyük ölçüde istenilen özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Ancak programın felsefesi konusunda öğretmenler arasında farklı görüşlerin bulunduğu saptanmıştır. Programın hedeflerinin genellikle istenilen özellikleri taşıdığı ve özel öğrenme güçlüğü olan bireyler için hazırlanan hedeflerin ulaşılabilir ve davranışsal olarak ifade edilebilir olduğu tespit edilmiştir. Fakat, hedeflerin ölçülebilir ve gözlenebilir olma konusunda bazı eksikliklerin olduğu gözlemlenmiştir. İçerik boyutunda öğretmenler, modüllerin yeterli ve güncel olduğunu belirtmiştir, ancak ders saatlerinin yetersiz olduğu ve bazı içeriklerin kaynaşıklık durumunu kısmen taşıdığı belirlenmiştir. Öğrenme-öğretme süreci açısından, öğretmenlerin materyal seçiminde ve yöntem-teknik kullanımında bazı zorluklar yaşadığı görülmüştür. Değerlendirme boyutunda, programın geçerli, güvenilir ve kullanışlı ölçme araçları sunduğu, ağırlıklı olarak süreç değerlendirmesine yer verdiği belirlenmiştir. İşlevsellik açısından, programın BEP hazırlama konusunda yeterli destek sağladığı, ancak aile eğitiminin eksik olduğu ve program uygulama eğitiminin bulunmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, bireysel farklılıkları ve özel gereksinimleri tanımanın ve bunlara uygun tedbirler almanın son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu sonuçlar, eğitimcilere, politika yapıcılara ve kurumlara mevcut uygulamaları inceleme ve gelecekteki girişimleri geliştirme konusunda rehberlik sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In educational processes, the efficacy of the Support Education Program designed specifically for individuals with learning difficulties holds significant importance. The primary objective of this study is to evaluate the Support Education Program for Individuals with Learning Difficulties, developed and implemented by the Ministry of National Education, based on document analysis and teacher opinions. In this context, the program is assessed concerning the fundamental components of educational curricula, aiming to identify its strengths and weaknesses. In this study, the analysis of the program published in 2021 and the perspectives of 14 teachers working in rehabilitation centers in the Marmara region during the 2022-2023 academic year were taken into consideration. The 'Review Form in Criterion Context' and the 'Semi-Structured Interview Form' were employed as data collection tools. Furthermore, interviews with teachers were audio-recorded, with the data subsequently analyzed within the context of themes and codes. Content analysis was employed for data interpretation. According to the research findings, the general structure of the reviewed program largely embodies the desired characteristics. However, there were discernible discrepancies in teachers' viewpoints regarding the program's philosophy. It was ascertained that the program's objectives generally carry the desired attributes, and the goals set for individuals with specific learning difficulties are attainable and behaviorally expressible. Yet, some shortfalls were observed concerning the measurability and observability of these goals. Regarding content, teachers indicated that modules are comprehensive and up-to-date. Nonetheless, they noted insufficiencies in the duration of lessons and found that certain content partially exhibited overlap. From a pedagogical perspective, teachers encountered challenges in material selection and methodological implementation. In the evaluation dimension, the program was found to offer valid, reliable, and practical assessment tools, predominantly focusing on process assessment. However, both document analysis and teacher feedback highlighted a lack of comprehensive evaluation-related information in the program. In terms of functionality, the program sufficiently supports BEP (Behavioral Evaluation and Planning) preparation. Yet, deficiencies were identified in parental education and program implementation training. Furthermore, the social interaction module was deemed inadequate. In conclusion, this study underscores the critical importance of recognizing individual differences and specific needs. These results offer guidance for educators, policymakers, and institutions in reviewing current practices and enhancing future initiatives.