Çalışanların stres ve kaygı düzeyleri ile özgüvenleri arasındaki ilişkide kamu liderliğinin moderatör etkisinin incelenmesi
Investigation of the moderator effect of public leadership on the relationship between employees' stress and anxiety levels and self-confidence
- Tez No: 837159
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT GÜLTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Personeli, Stres, Kaygı, Kamu Liderliği, Moderatör Etki, Public Personnel, Stress, Anxiety, Public Leadership, Moderator Effect
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Kamu kurumlarının sağlıklı bir şekilde işleyişinde birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler içerisinde en önemlilerden birisi şüphesiz kamu personelinin görevlerini uygun bir şekilde yerine getirmesidir. Bununla birlikte kamu personelinin çalışmasını etkileyen çok sayıda etmen de bulunmaktadır. Etkili bir kamu liderliğiyle birlikte personelin stres, kaygı ve özgüven durumlarının da önemli olduğu düşünülmektedir. Bu önemden hareketle bu araştırma temelde iki ana amaç doğrultusunda şekillenmiştir. Öncelikle kamu liderlik ölçeği kısa formunu Türkçeye uyarlayarak Türk kültürüne kazandırmaktır. İkinci amaç ise kamu personelinin stres ve kaygılarının özgüvenleri üzerindeki olumsuz etkide kamu liderliğinin moderatör etkisinin olup olmadığını test etmektir. Bu amaçlardan hareketle, öncelikle ölçek uyarlama çalışması için kamu personelinden üç kez veri toplanmıştır. İlk önce açımlayıcı faktör analizi için (349 kişi), ikinci olarak doğrulayıcı faktör analizi (234 kişi) ve üçüncü olarak ise ölçüt geçerliği için (80 kişi) veri toplanmıştır. Yapılan analizler neticesinde Türkçeye kazandırılan kamu liderlik ölçeği kısa formunun yeterli geçerlik ve güvenirlik analizine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bu sonuçlardan sonra kamu personelinin stres ve kaygıları ile özgüvenleri arasındaki ilişkide kamu liderliğinin moderatör etkisinin incelendiği yapısal eşitlik modeli için 615 kamu personelinden veri toplanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda öncelikle demografik değişkenler ile bağımlı, bağımsız ve moderatör değişkenler için parametrik analizler yapılmıştır. Bu analizlere ilişkin sonuçlar tablolaştırılarak sunulmuştur. Nihai olarak araştırmanın amacını oluşturan stres ve kaygı ile özgüven arasındaki ilişkide kamu liderliğinin moderatör etkisine ilişkin analizler yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde hem stres hem de kaygının özgüveni olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ancak etkili kamu liderliğinin araya girmesiyle birlikte stres ve kaygının kamu personelinin özgüvenini daha az oranda etkilediği sonucu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlara göre etkili bir kamu liderliğinin aynı zamanda kamu personelinin hem stres hem de kaygısını azalttığını, bununla birlikte özgüveni artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are many factors in the healthy functioning of public institutions. Undoubtedly, one of the most important factors among these factors is the proper fulfillment of their duties by public personnel. However, there are many factors that affect the work of public personnel. It is thought that the stress, anxiety and self-confidence of the personnel are also important together with an effective public leadership. Based on this importance, this research has been shaped in line with two main purposes. First of all, the short form of the public leadership scale is adapted to Turkish and brought into Turkish culture. The second aim is to test whether the public leadership has a moderator effect on the negative impact of stress and anxiety on the self-confidence of public personnel. For these purposes, first of all, data were collected from public personnel three times for the scale adaptation study. Data were collected first for exploratory factor analysis (349 people), secondly for confirmatory factor analysis (234 people), and thirdly for criterion validity (80 people). As a result of the analyzes made, it was concluded that the short form of the public leadership scale, which was translated into Turkish, had sufficient validity and reliability analysis. After these results, data were collected from 615 civil servants for the structural equation model, which examines the moderator effect of public leadership on the relationship between stress and anxiety of public personnel and their self-confidence. In line with the data obtained, first of all, parametric analyzes were made for demographic variables and dependent, independent and moderator variables. The results of these analyzes are presented in tables. Finally, analyzes were made regarding the moderator effect of public leadership on the relationship between stress and anxiety and self-confidence, which is the purpose of the research. As a result of the analysis, it was concluded that both stress and anxiety negatively affect self-confidence. However, with the intervention of effective public leadership, it was concluded that stress and anxiety affect the self-confidence of public personnel to a lesser extent. According to these results, it was concluded that an effective public leadership also reduces both stress and anxiety of public personnel and increases self-confidence.