Çöven ekstraktının hafif yapı malzemesi üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability soapwort extract in cellular light construction material production
- Tez No: 837245
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN YENER, PROF. DR. MEHMET HAKKI ALMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çöven Ekstraktı, Hafif Beton, Köpük Beton, Soapwort Extract, Lightweight Concrete, Foam Concrete
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada çöven ekstraktının hafif yapı malzemesi üretiminde köpük ajanı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu kapsamda çöven ekstraktı, karışımın toplam ağırlığının %0.5, %1.0 ve %1.5'i oranında karışıma ilave edilerek hafif betonlar üretilmiş ve sentetik ile protein esaslı köpük betonlarla kıyaslanmıştır. Bu çalışmada üretilen köpük betonların birim hacim ağırlık, su emme kapasitesi, porozite ve basınç mukavemetleri (28 günlük, 56 günlük, 90 günlük) özellikleri yapılan deneysel testlerle incelenmiştir. Yapılan deneysel testler sonucunda, birim hacim ağırlıkları 332-1177 kg/m3, su emme değerleri % 20.71-114.62, porozite değerleri %23-54.17 ve basınç mukavemetleri 0.42-20.47 MPa aralığında olan köpük betonlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the usability of soapwort extract as a foaming agent in the production of cellular lightweight concrete was investigated. In this context, light concretes were produced by adding soapwort extract to the mixture at the rate of 0.5%, 1.0% and 1.5% of the total weight of the mixture and compared with synthetic and protein-based cellular lightweight concretes. The unit weights, water absorption capacities, porosity and compressive strengths (28 days, 56 days, 90 days) of the cellular lightweight concrete samples produced in this study were investigated by experimental tests. As a result of the experimental tests, cellular lightweight concretes with unit volume weights of 332-1177 kg/m3, water absorption values of 20.71-114.62%, porosity values of 23-54.17% and compressive strengths in the range of 0.42-20.47 MPa were obtained.