The relationship of conflict resolution styles with dyadic adjustment in newlyweds
Yeni evli çiftlerde çatışma çözümleme stillerinin çift uyumu ile ilişkisi
  1. Tez No: 837346
  2. Yazar: HANDE NUR AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER KAFESCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çatışma çözüm stilleri, çift uyumu, yeni evli çiftler, conflict resolution styles, dyadic adjustment, newlywed couples
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmanın amacı Türkiye'deki yeni evli çiftlerde çatışma çözüm stilleri (olumlu, olumsuz, boyun eğme ve geri çekilme çözüm stilleri) ve çift ilişkisindeki uyum arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışma 15 aydan daha az süredir evli olan 252 çift ile gerçekleştirilmiştir. Mevcut çalışma, Özyeğin Üniversitesinde Kafescioğlu ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen ve TÜBİTAK (No: 113K538) tarafından fonlanan daha kapsamlı bir boylamsal çalışmanın parçasıdır. Veriler yedi ay aralıklı olarak dört aşamada toplanmıştır. Mevcut çalışma için ilk aşamada toplanmış olan çatışma çözüm stilleri verileri ve ikinci aşamada toplanmış olan çift uyum verileri kullanılmıştır. Katılımcılardan belirtilen ölçekleri doldurmuştur: Demografik Bilgi Formu, Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği (ÇÇSÖ), ve Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ). Çalışma sorularını incelemek için Örtük Profil Analizi ve Özet Kovaryans Analizi (ANCOVA) gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar iki profilli modelin diğer modellerle uyum istatistikleri karşılaştırıldığında en iyi uyum gösteren model olduğunu göstermiştir. Profiller üç çatışma çözüm stilinde farklılaşmıştır: kadın eşlerin olumlu çatışma çözüm stilleri, erkek eşlerin geri çekilme ve boyun eğme çatışma çözüm stilleri. İlk profil her üç çatışma çözüm stilinde daha düşük bir seviyede olduğu için“Daha Az Olumlu Kadın Eş-Daha Çok Katılım Gösteren Erkek Eş”olarak isimlendirilmiştir. Aksine ikinci profildeki çiftler üç çatışma çözüm stilini daha çok kullanmıştır, bu nedenle“Olumlu Kadın Eş-Kaçıngan Erkek Eş”olarak isimlendirilmiştir. ANCOVA analizi profiller arasındaki çift uyumunun anlamlı bir farklılık olmadığını göstermiştir. Bulgular mevcut literatür ve teorik çerçeve ışığında tartışılmıştır. Son olarak, çalışmanın katkıları, kısıtlılıkları ve gelecek çalışma önerileri sunulmuştur
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between conflict resolution styles (positive, negative, subordination, and retreat conflict resolution styles) and dyadic adjustment among newlywed couples in Turkey. This study was conducted with 252 couples married for less than 15 months. The present study is part of a more extensive longitudinal study conducted at Ozyegin University by Kafescioğlu and colleagues funded by TÜBİTAK (Grant Number: 113K538). Data were collected in four waves at seven monthly intervals. For the current study, the first wave data on conflict resolution styles and the second wave data on dyadic adjustment were used. Participants filled out the following measures: Demographic Information Form, Conflict Resolution Styles Scale (CRSS), and Dyadic Adjustment Scale (DAS). Latent Profile Analysis (LPA) and ANCOVA were conducted to examine research questions. Results showed that the two-profile model was the best-fitted model considering fit statistics among the four models. The profiles differed in three conflict resolution styles: wives' positive conflict resolution style, husbands' retreat, and subordination conflict resolution styles. The first profile had a low level in all three conflict resolution styles, named“Less Positive Wife- More Engaged Husband.”In contrast, couples in the second profile used the three conflict resolution styles more, so the profile was named“Positive Wife- Avoidant Husband.”ANCOVA analysis indicated insignificant differences in dyadic adjustment between profiles. The findings were discussed in light of existing literature and theoretical framework. Finally, research contributions, limitations, and future research suggestions were presented.