Evlilikte çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyum ilişkisinin incelenmesi
The styles of overcoming the conflicts in marriage and the study of the harmony in marriage
- Tez No: 514675
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, çatışma çözüm stilleri, evli çiftler, Dyadic adjustment, conflict resolution styles, married couples
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı; evlilikte çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyum ilişkisinin araştırılmasıdır. Veri toplamak amacıyla, Evlilikte Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği ve Evlilikte Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde; evli çiftlerin olumsuz çatışma çözüm stilleri ve geri çekilme düzeyinin çift uyum düzeyini azalttığı anlaşılmaktadır. Diğer taraftan, evli çiftlerin boyun eğme düzeyi çift doyum düzeyini artırmaktadır. Evli çiftlerin olumsuz çatışma çözüm stilleri düzeyi çift bağlılığı düzeyini azaltmaktadır. Evlilik süresi arttıkça çift bağlılığı, duygusal ifade ve çift uyum alt boyutları anlamlı düzeyde azalmaktadır. 31-35 yaşları arasında olanların daha yüksek çift uyumu tarif ettikleri görülmektedir. Yüksek gelir düzeyi olanların yüksek çift uyumu ifade ettikleri anlaşılmaktadır. Sonuç olarak evlilik uyumunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve evlilikte çatışma çözüm stillerinin evlilik uyumuna etkisi saptanmıştır. Evlilikte yaşanan çatışmalar, kişiler arası ilişkilerin kalitesi ile ilgilidir ve süreklilikte etkendir. İlişkilerdeki uyum ise eşler arasındaki çatışmanın düzeyine ve çatışmanın nasıl çözüldüğüne bağlıdır. Buradan hareketle, bundan sonraki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship marriage conflict resolution styles and marriage adjustment. In order to collect data, Conflict Resolution Styles Scale and Marriage Adjustment Scale were used. As a result of the findings, it is understood that the negative conflict resolution styles of married couples and withdrawal level of reduce the level of dyadic adjustment. On the other hand, level of submission of married couples increase the level of dyadic adjustment. The level of negative conflict resolution styles of married couples reduces the level of dyadic adjustment. As the duration of marriage increases, the dyadic adjustment, emotional expression and dyadic adjustment subscales decrease significantly. It is seen that they declare a higher degree of adjustment in years of 31-35. It is understood that those with higher income levels have higher rates of dyadic adjustment. As a result, determining the factors affecting marital adjustment and the effect of marital conflict resolution styles on marital harmony were determined. Conflicts in marriage are concerned with the quality of inter-personal relationships and affect continuity. The harmony in relations depends on the level of conflict between marriage couples and how the conflict is resolved. Moving from here, there are suggestions for further studies.