The effects of attachment on marital adjustment in newly married individuals: Testing the mediator role of conflict resolution styles
Yeni evli bireylerde bağlanma boyutlarının evlilik uyumu üzerindeki etkisi: Çatışma çözüm stillerinin aracı rolü
- Tez No: 379925
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygılı ve Kaçınmacı Bağlanma, Evlilik Uyumu, Çatışma Çözüm Stilleri, Yeni Evlilik, Attachment Anxiety and Avoidance, Marital Adjustment, Conflict Resolution Styles, Newlywed Marriage
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı yeni evli bireylerde bağlanma boyutları (kaygı ve kaçınma) ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide çatışma çözme stillerinin aracı rolünü incelemektir. Evlilik süresi 5 yılı aşmamış, çocuk sahibi olmayan ve ilk evliliğinde olan 380 yeni evli bireye Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YIYE-II), Çiftler Uyum Ölçeği (ÇUÖ) ve Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği (ÇÇSÖ) uygulanmıştır. Çatışma çözüm stillerinin bağlanma boyutları ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide aracı değişken rolü oynadığını öneren bir çoklu aracı değişken modeli bootstrapping yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonuçlarının beklenen bazı aracı değişken mekanizmalarını desteklediği tespit edilmiştir. Bağlanmanın kaygı boyutu ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide olumlu ve olumsuz çatışma çözüm stillerinin kısmi aracı değişken rolü üstlendiği bulunmuştur. Ayrıca, olumsuz çatışma çözüm stili bağlanmanın kaçınma boyutu ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide de kısmi aracı değişken rolü üstlenmektedir. Bulgular özellikle olumsuz çatışma çözüm stilinin kişilerin bağlanma özellikleri ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide evliliğin ilk yıllarında önemli bir rol oynadığını vurgulamaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the current study was to investigate the mediating role of conflict resolution styles in the relationship between attachment dimensions (i.e., attachment anxiety and avoidance) and marital adjustment in newlyweds who are in the new couple stage. 380 newly married individuals who had been married less than 5 years, had no children, and were in their first marriages completed measures of Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R), Dyadic Adjustment Scale (DAS), and Conflict Resolution Styles Scale (CRSS). A multiple mediator model suggesting that the relationship of attachment dimensions to marital adjustment was mediated by the conflict resolution styles was tested by using mediational analysis with Bootstrapping sampling method. Overall, the results provided considerable support for some mediational mechanisms in the current sample of newlyweds. Analyses revealed that both positive and negative conflict resolution styles partially mediated the relationship between anxiety dimension of attachment and marital adjustment. Negative conflict resolution style also partially mediated the association between avoidance dimension of attachment and marital adjustment. Findings highlighted the importance of dysfunctional conflict resolution styles as an underlying mechanism through the relationship between attachment characteristics and satisfaction in newlywed marriage. The findings of the current study were discussed in the light of the related literature.