حقوق غير المسلمين في القرآن الكريم بين الشريعة وضرورات العصر
Hukuk - u gayri'l müslimîne fi'l Kur'ân beyn el- şeria ve derurâtu' l el-âsır
- Tez No: 837357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DHUHA MOHAMMED SALIH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Haklar, Kur'an, Gayrimüslimler, Vasatlık, Şüpheler, Rights, Qur'an, Non-Muslims, Moderation, Doubts
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezde araştırmacı kur'an-i kerim'de gayrimüslimlerin haklarını ele almıştır. Bu haklar, ibadet hakları, genel olarak muamele hakları ve müslümanlar ile gayrimüslimler arasındaki ortak haklar ile ilgili üç ana genel hak olarak ayrılmıştır. Bu tezin amacı dost olmayı gerektiren emir ve tavsiyeler veren ayetleri ele almak, ayetlerde geçen gayrimüslim ifadesi ile neyin kastedildiği, barışçı yaklaşımı emreden ayetlerin ne anlama geldiği, müfessirlerin değerlendirmeleri işığında ve tarihte müslüman- gayrimüslim ilişkileri uygulamasının nasıl cereyan ettiği örnekleriyle incelemek. Müslümanlara karşı düşmanca tavırlar içine girmedikleri sürece gayri müslimlerle ilişkilerin Kur'an-ı Kerim'in temel prensipleri ve Hz. Peygamber'in uygulaması çerçevesinde barış ve hoşgörüye dayanır, gayri müslimler islam toplumu içinde tarih boyunca kendi dini- kültürel kimliklerini koruyarak güven içinde yaşamışlardır. Yine tezde, genel olarak islami mevzuatın adaletini, özellikle gayrimüslimlerle ilgili mevzuatı göstermek, Kur'an söyleminin özellikleri yasalarının kapsamlılığı ile tüm insanlar, müslümanlar ve gayrimüslimler için adalet ve insafını içeren bir ifadede temsil edilmiştir. Araştırmacı, araştırmanın sonunda ulaşılan genel sonuçlar ve gayrimüslimlerin hakları konusuyla ilgilenenler için özel önerilerle sonuçlandırmış ve bu sonuçların başında müslümanların gayrimüslimlere ilişkin islam mevzuatının adaletlini ve hakkaniyetini kanıtlamak gelmiştir.
Özet (Çeviri)
These rights are divided into three main general rights concerning the rights of worship, rights of treatment in general, and the common rights between the Muslims and non-Muslims. The purpose of this thesis is to address the verses that give the commands and recommendations that require friendship, to examine, in the light of the evaluations of the commentators and how the practice of Muslim-non-Muslim relations in history takes place, what is meant by the non-Muslim The researcher in this thesis discussed the rights of the non-Muslims in the Holy Qur'an. expression in the verses, what do the verses that order a peaceful approach mean. As long as they do not engage in hostile attitudes towards the Muslims, the relationship with the non-Muslims is based on the peace and tolerance within the framework of the basic principles of the Qur'an and the practice of the Prophet, the non-Muslims have lived confidently in the Islamic society by preserving their religious-cultural identities throughout the history. It is also presented in the thesis, justice of the Islamic legislation in general, especially the legislation related to the non-Muslims, the characteristics of the Quranic discourse are represented in a statement that includes the justice and mercy for all the people, Muslims and non-Muslims. The researcher concluded the study with specific recommendations for those interested in the general results and the rights of the non-Muslims, and at the beginning of these results was to prove the justice and fairness of the Islamic legislation on the non-Muslims.