Distributed scheduling
Dağıtık çizelgeleme
- Tez No: 83742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık Çizelgeleme, Lokal Karar Vericiler, Hiyerarşik Sistemler, Açık Artırmalı Çizelgeleme IV, Distributed Scheduling, Distributed Intelligent Agents, Hierarchical Systems, Bidding-based Scheduling m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET DAĞITIR ÇİZELGELEME Ayşegül Toptal Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. İhsan Sabuncuoğlu Temmuz, 1999 Dağıtık Çizelgeleme yerel karar vericilerine lokal hedeflerini ve de tüm sistemin objektiflerini gözönüne alarak kendi çizelgelerini yapma olanağı sağlayan yeni bir paradigmadır. Sistemin farklı bölümlerinden gelen çizelegeler nihayi çizelgeyi oluşturmak üzere birleştirilir. Lokal karar vericiler birbirlerinden bağımsız hareket ettiklerinden, dağıtık bir yapıda tüm sistemin hedeflerine ulaşmak için haberleşme sistemi dikkatlice tasarlanmalıdır. Bu yapılar günümüz üretim sistemlerinin çabuk karar verme, kısa tedarik süresi, hızlı güncellemeye olan ihtiyacı dolayısıyla geleneksel sistemlere tercih ediliyor. Bu çalışmada Dağıtık Çizelegeleme konusundaki literatür özetlenmiş ve oluşturulan klasifikasyon sistemi çerçevesinde karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca açık artırma usulüne dayalı Dağıtık Çizelgeleme algoritmaları geliştirilerek çeşitli sanal imalat ortamlarında denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTRIBUTED SCHEDULING Ayşegül Toptal M.S. in Industrial Engineering Advisor: Assoc. Prof. İhsan Sabuncuoğlu July, 1999 Distributed Scheduling (DS) is a new paradigm that enables the local decision makers make their own schedules by considering local objectives and constraints within the boundaries and the overall objective of the whole system. Local schedules from different parts of the system are then combined together to form a final schedule. Since each local decision-maker acts independently from each other, the communication system in a distributed architecture should be carefully designed to achieve better overall system performance. These systems are preferred over the traditional systems due to the ability to update the schedule, flexibility, reactivity and shorter lead times. In this thesis, we review the existing work on DS and propose a new classification framework. We also develop a number of bidding based DS algorithms. These algorithms are tested under various manufacturing environments.