Tıkayıcı olmayan koroner arter hastalığının(mınoca) acil koroner anjiyografi öncesi ön görme kriterlerinin belirlenmesi: Retrospektif çalışma
Determining the predictive criteria for non-occlusive coronary artery disease (minoca) prior to emergency coronary angiography: a retrospective study
  1. Tez No: 907041
  2. Yazar: SİNAN SARAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÇAĞDAŞ ACARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MINOCA, Akut miyokard enfarktüsü, Tıkayıcı olmayan koroner arter hastalığı, MINOCA sıklığı, Klinik özellikleri, Koroner arter hastalığı, MINOCA, Acute myocardial infarction, Non-obstructive coronary artery disease, MINOCA frequency, Clinical characteristics, Coronary artery disease Author: Dr. Sinan Saray
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Günümüzde koroner arter hastalığına bağlı olarak gelişen akut koroner sendromlarda, revaskülarizasyon tedavileri ile mortalite ve morbidite giderek düşmektedir. Ancak, tıkayıcı koroner arter hastalığına göre daha az görülen, fakat mortalite oranı önemli derecede yüksek olan heterojen bir hastalık grubu olan MINOCA'nın (Tıkayıcı olmayan koroner arterli miyokard infarktüsü) klinisyenler tarafından farkındalığı son yıllarda artmakla birlikte kanıta dayalı kılavuzlarca belirlenmiş tanı ve tedavi algoritmaları tıkayıcı koroner arterli miyokard enfarktüsü hastalarına göre sınırlıdır. Biz bu çalışma ile acil servise akut miyokard enfarktüsü ile başvuran hastalarda MINOCA sıklığını belirlemek ve acil koroner anjiyografi öncesi verileri kullanarak tıkayıcı koroner arter hastalarına kıyasla klinik özelliklerini ortaya koymayı amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif olarak tasarlanmıştır. Hastane bilgi sisteminden 01.01.2020-01.01.2023 tarihleri arasında hastane acil servisimize başvurup aynı başvuruda koroner anjiyografi yapılan 1868 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalar arasından 4.evrensel miyokard enfarktüsü tanı kriterlerini karşılamayan 143 hasta dışlanmıştır. Kalan hasta grubundan daha önce koroner arter hastalığı bulunan 651 kişi dışlanmıştır. Kalan 1074 hastanın koroner anjiyografileri incelenmiş ve 945 hastada tıkayıcı koroner arter hastalığı (MI-KAH) tespit edilmiştir. Tıkayıcı koroner arter hastalığı saptanmayan 129 hasta MINOCA olarak değerlendirilmiştir. Tıkayıcı koroner arter hastalığı olan 945 hastadan MINOCA grubu ile karşılaştırmak amacıyla sistematik örnekleme yapılarak 235 kişilik tanımlayıcı grup oluşturulmuştur. Verilere hastane bilgi sisteminden ve hastane arşivinden ulaşılmıştır. Hastaların hastaneye başvuru saatleri, sosyodemografik özellikleri, vital bulguları, başvurusundaki semptomların özellikleri (Tipik ve Atipik), önceki bilinen hastalıkları, kullandığı ilaçları, laboratuvar değerleri, koroner anjiyografi öncesi yapılan ekokardiyografi bulguları ve acil servise başvuru EKG'leri incelenerek veri toplama formuna kaydedilmiştir. Daha sonra iki grup arasındaki veriler kullanılarak istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 1725 akut miyokard enfarktüsü hastasının 129' unda (%7) MINOCA saptanmıştır. Çalışmamızda MINOCA olguları, MI-KAH olgularına göre daha genç ve sıklıkla kadın cinsiyette görünmekteydi. Çalışmamızda MINOCA hastalarının MI-KAH hastalarına göre solunum sayısı fazla ve satürasyon değerleri de daha düşük olarak görülmekteydi. Çalışmamızda MINOCA hasta grubunun daha az tipik semptom ile başvurduğu, atipik semptomlar arasında da göğüste batma, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik semptomlarının MI-KAH hasta grubuna göre daha sık görüldüğü saptanmıştır. Komorbid hastalıklara bakıldığında MINOCA hastalarında diyabet, sigara kullanımı sıklığı MI-KAH olgularına göre daha az oranda saptanmıştır. İlaç kullanımına bakıldığında beta blokör ve antikoagülan kullanımının MINOCA hasta grubunda MI-KAH hasta grubuna göre daha fazla oranda olduğu saptanmıştır. Laboratuvar parametreleri incelendiğinde MINOCA grubunda CRP ve BNP değerleri MI-KAH grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. MINOCA grubundaki hastalarda sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonları MI-KAH grubundaki hastalara göre daha iyi saptanmıştır. MINOCA olgularında AMI tipinin daha sıklıkla NON-STEMI, MI-KAH grubunda ise STEMI şeklinde olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda MINOCA grubunda AF görülme oranı daha yüksek saptanmıştır. Çalışmamızda MINOCA grubundaki hastaların EKG'de dal bloğu oranının MI-KAH grubundaki hastalardaki dal bloğu oranına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda MINOCA hasta grubunda ST Elevasyon Miktarı >2mm ve üzeri saptananların oranının MI-KAH hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma acil servis verileri kullanılarak AMI tanısı konulan hastalarda MINOCA tanısını ön görmek için hangi verilerin daha anlamlı olabileceğini saptamak için yapılmıştır. Farklı çalışmalarda farklı bulgular olmakla mevcut olmakla birlikte mevcut literatürde MINOCA hastaları genellikle koroner yoğun bakım verileri kullanılarak tanımlayıcı özellikleri belirlenmiştir. Fakat MINOCA hastaları AMI hastalarının belirli kısmında görülen ve AMI hastaları gibi acil servise çeşitli nedenlerle başvuran klinik bir durumdur. Bu çalışma bu amaçla yapılmış olup acil servis verileri kullanılarak MINOCA hastalarının ön görme kriterlerini belirlemeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In contemporary medicine, mortality and morbidity due to acute coronary syndromes resulting from coronary artery disease are steadily decreasing with revascularization therapies. However, the awareness of MINOCA (Myocardial Infarction with Non-Obstructive Coronary Arteries), a heterogeneous group of diseases with a significantly high mortality rate despite being less common than obstructive coronary artery disease, has been increasing among clinicians in recent years. Yet, the diagnostic and therapeutic algorithms established by evidence-based guidelines for MINOCA remain limited compared to those for patients with obstructive coronary artery myocardial infarction. In this study, we aim to determine the frequency of MINOCA in patients presenting to the emergency department with acute myocardial infarction and to elucidate the clinical characteristics of these patients compared to those with obstructive coronary artery disease using pre-emergency coronary angiography data. Materials and Methods: Our study was designed retrospectively. A total of 1868 patients who presented to our hospital's emergency department and underwent coronary angiography during the same visit between January 1, 2020, and January 1, 2023, were included in the study. Among these patients, 143 who did not meet the 4th universal myocardial infarction diagnostic criteria were excluded. Additionally, 651 patients with a prior history of coronary artery disease were excluded from the remaining patient group. The coronary angiographies of the remaining 1074 patients were reviewed, and obstructive coronary artery disease (MI-CAD) was identified in 945 patients. The 129 patients without obstructive coronary artery disease were evaluated as MINOCA. A descriptive group of 235 patients was systematically sampled from the 945 patients with obstructive coronary artery disease to compare with the MINOCA group. Data were obtained from the hospital information system and hospital archives. The data collection form included patients' arrival times at the hospital, sociodemographic characteristics, vital signs, characteristics of symptoms at presentation (typical and atypical), known previous diseases, medications used, laboratory values, echocardiography findings before coronary angiography, and ECGs at the time of emergency department presentation. Subsequently, statistical analysis was performed using the data from the two groups. Findings: In our study, MINOCA was identified in 129 (7%) of the 1725 acute myocardial infarction patients included. Our study found that MINOCA cases tended to be younger and more frequently female compared to MI-CAD cases. In our study, patients with MINOCA had higher respiratory rates and lower saturation levels compared to MI-CAD patients. We observed that the MINOCA patient group presented with fewer typical symptoms, and atypical symptoms such as chest pricking, shortness of breath, palpitations, and fatigue were more frequently observed compared to the MI-CAD patient group. Regarding comorbid conditions, the frequency of diabetes and smoking was lower in MINOCA patients compared to MI-CAD cases. In terms of medication use, beta-blocker and anticoagulant use was higher in the MINOCA patient group compared to the MI-CAD patient group. Laboratory parameters revealed that CRP and BNP values were significantly higher in the MINOCA group compared to the MI-CAD group. The left ventricular ejection fractions in MINOCA patients were better than those in MI-CAD patients. MINOCA cases more frequently exhibited the AMI type as NON-STEMI, whereas the MI-CAD group more commonly presented as STEMI. Additionally, the occurrence rate of AF was higher in the MINOCA group. Our study found that the rate of bundle branch block on ECG was higher in the MINOCA group compared to the MI-CAD group. In our study, the proportion of patients with ST elevation >2mm was statistically significantly lower in the MINOCA patient group compared to the MI-CAD patient group. Conclusion: This study was conducted to determine which data might be more significant for predicting the diagnosis of MINOCA in patients diagnosed with AMI using emergency department data. While different studies report varying findings, the existing literature typically identifies the descriptive characteristics of MINOCA patients using coronary intensive care unit data. However, MINOCA is a clinical condition observed in a specific portion of AMI patients who present to the emergency department for various reasons similar to AMI patients. This study aimed to establish predictive criteria for MINOCA patients using emergency department data for this purpose.