Yırtıklı retina dekolmanı nedeniyle pars plana vitrektomi yapılan ve silikon yağı enjeksiyonu uygulanan gözlerde silikon yağı çıkarılması öncesi ve sonrası retinal vasküler yapıların Optik Koherens Tomografi Anjiografi ile ön segment parametrelerinin korneal topografi ve biyometri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the retina vascular structures with OCTA and the anterior segment parameters with corneal topography and biometry before and after the removal of silicone oil in eyes where pars plan vitrectomy and silicone oil injection are used due to retinal tear
- Tez No: 837414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KAZİM EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Korneal Topografi, OKTA, Ön Segment Parametreleri, Pars Plana Vitrektomi, Retina Dekolmanı, Silikon Yağı, Corneal Topography, OCTA, Anterior Segment Parameters, Pars Plana Vitrectomy, Retinal Detachment, Silicone Oil
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Giriş ve Amaç: Yırtıklı retina dekolmanı cerrahisinde kullanılan silikon yağının toksik etkileri litaratürde birçok kez tartışılmış ve kanıtlanmıştır. Silikon yağının göz içi kalım süresi ile bu toksik etkinin pozitif korelasyon gösterdiğini düşünmekteyiz. Aynı zamanda bu toksik etkinin silikon yağı çıkarılması sonrasında ortadan kalması hem retinal parametrelerde hem de ön segment parametrelerinde düzelme sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı retina, koroid ve optik sinirin vasküler yapılarınının OKTA cihazıyla aynı zamanda ön segment parametrelerinin korneal topografi ve biyometri cihazıyla silikonlu gözlerin silikon yağı çıkarılması cerrahisi öncesi ve silikon yağı çıkarılması cerrahisi sonrası incelenip diğer gözleri ile karşılaştırılması; aynı zamanda bu parametrelerdeki değişikliklerin en iyi düzeltilmiş görme düzeyi ve göz içi silikon yağı kalım süresi ile korelasyonu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya yırtıklı retina dekolmanı sebebiyle PPV ve silikon yağı enjeksiyonu uygulanan 28 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalar çalışmada yer alan tek bir cerrah tarafından opere edilmiştir. Hastaların operasyon öncesi 1. hafta ve operasyon sonrası 10. gün, 1. ay, 3. ay ve 5. ay her seferinde en iyi düzeltilmiş görme keskinliğine bakılmış, tam bir biyomikroskopik ön - arka segment ve fundus muayenesi yapımıştır. Çalışmayı yapan doktor tarafından hastaların her iki gözünün refraktometre, tonometre, OKTA, SİRİUS Korneal Topografi ve LENSTAR Biyometri cihazları ile ölçümleri yapılmıştır ve verileri kayıt edilmiştir. Operasyon sonrası komplikasyon gelişen hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Çalışamaya katılan 28 hastanın %21,4'ü kadın, %78,6'sı erkektir. Hastaların yaş ortalaması 56,39±9,70 (40-73)'dir. Göz içi silikon yağı kalım süresi (ay) ise ort. 6,35±3,38 (2-13)'dir (15 hasta ≤ 6 ay). PPV ve silikon yağı enjeksiyonu uygulanan gözlerin diğer gözlere göre yüzeyel kapiller pleksus, derin kapiller pleksus, koryokapillaris ve optik disk vasküler dansite değerleri daha düşük idi. İç retina parafovea kalınlığında incelme mevcut idi. Silikon yağı çıkarılması sonrası iç retina parafovea kalınlığında artış mevcut idi. Silikon yağı çıkarılması sonrası radyal peripapiller kapiler disk içi dansite değerlerinde artış mevcut idi. Silikon yağı kalım süresi 6 ay ve daha az olan gözlerde PPV ve silikon yağı enjeksiyonu sonrası diğer gözlere göre yüzeyel kapiller pleksus, derin kapiller pleksus total ve üst yarı alan vasküler dansite değerleri ve optik disk vasküler dansite değerleri daha düşük idi. İç retina parafovea kalınlığında incelme mevcut idi. Silikon yağı çıkarılması sonrası iç retina parafovea kalınlığında artış mevcut idi ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Silikon yağı çıkarılması sonrası radyal peripapiller kapiler disk içi dansite değerlerinde artış mevcut idi. RSLT kalınlığı silikon yağı içeren gözler ve diğer gözler arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik göstermedi. Ancak silikon yağı çıkarılması sonrası RSLT kalınlığı azalmakta ve vertikal C/d oranı artmakta idi. Göz içi silikon yağı kalım süresi parametreler ile korelasyon göstermedi. Silikon yağı çıkarılması sonrası EİDGK artış görüldü. EİDGK ile optik disk vasküler dansite parametreleri arasında pozitif korelasyon mevcut idi. PPV ve silikon yağı enjeksiyonu uygulanan gözlerde diğer fakik gözlere göre ön kamara volümü, ön kamara hacmi ve iridokorneal açı değerleri daha yüksek idi ve bu yükseklik silikon yağı çıkarılması sonrasıda mevcut idi. Diğer psödofakik gözler ile anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: PPV ve silikon yağı enjeksiyonun göz içi silikon yağı kalım süresinden bağımsız olarak hem yüzeyel hem de derin kapiller pleksusta vasküler yetmezliğe neden olmaktadır. Silikon yağının göz içinden çıkarıldıktan sonra uzun vadede retinal vaskülarite üzerine belirgin etkisi saptanmamıştır ve vasküler yetmezlik devam etmektedir. Silikon yağının göz içinden ne zaman çıkarılacağı konusunda hala fikir birliği sağlanamamıştır. Bu sürenin 6 aydan daha kısa olması gerektiğinin düşünmekteyiz. Örneklem hasta sayımız yeterli olmasına rağmen göz içi silikon kalım süresinin gruplar halinde değerlendirildiği daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu çalışmaların artmasıyla silikon yağı göz içi kalım süresi ile ilgili fikir birliği sağlanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The toxic effects of silicone oil used in rhegmatogenous retinal detachment surgery have been discussed and proven many times in the literature. We think that this toxic effect is positively correlated with the intraocular residence time of silicone oil. At the same time, the disappearance of this toxic effect after silicone oil removal may provide improvement in both retinal parameters and anterior segment parameters. The aim of this study is to examine the vascular structures of the retina, choroid and optic nerve with the OCTA device, as well as the anterior segment parameters with the corneal topography and biometry device, in silicone eyes before and after silicone removal surgery, and to compare them with healthy eyes; ıt is also to evaluate the correlation of changes in these parameters with best-corrected vision level and intraocular silicone oil residence time. Material and Methods: 28 patients who underwent PPV and silicone oil injection due to rhegmatogenous retinal detachment were included in the study. All patients were operated on by a single surgeon in the study. The best-corrected visual acuity of the patients was checked at the 1st week before the operation and at the 10th day, 1st month, 3rd month and 5th month after the operation, and a complete biomicroscopic anterior - posterior segment and fundus examination was performed. Measurements of both eyes of the patients were made by the doctor conducting the study using refractometry, tonometry, OCTA, SIRIUS Corneal Topography and LENSTAR Biometry devices, and the data were recorded. Patients who developed complications after the operation were not included in the study. Results: Of the 28 patients participating in the study, 21.4% were female and 78.6% were male. The average age of the patients is 56.39±9.70 (40-73). The average residence time (months) of intraocular silicone oil is 6.35±3.38 (2-13) (15 patients ≤ 6 months). The superficial capillary plexus, deep capillary plexus, choriocapillaris and optic disc vascular density values of the eyes that received PPV and silicone oil injection were lower than the healthy eyes. There was thinning in the thickness of the inner retina parafovea. There was an increase in inner retina parafoveal thickness after silicone oil removal. There was an increase in radial peripapillary capillary intradisc density values after silicone oil removal. Superficial capillary plexus, deep capillary plexus total and upper half area vascular density values, and optic disc vascular density values were lower in eyes with silicone oil infusion time of 6 months or less, compared to healthy eyes, after PPV and silicone oil injection. There was thinning in the thickness of the inner retina parafovea. There was an increase in inner retina parafoveal thickness after silicone oil removal, but it was not statistically significant. There was an increase in radial peripapillary capillary intradisc density values after silicone oil removal. RNFL thickness did not show a statistically significant change between eyes containing silicone oil and healthy eyes. However, after silicone oil removal, RNFL thickness decreased and vertical C/d ratio increased. Intraocular silicone oil residence time did not correlate with the parameters. BCVA increased after silicone oil removal. There was a positive correlation between BCVA and optic disc vascular density parameters. Anterior chamber volume, anterior chamber volume, and iridocorneal values were higher in eyes that received PPV and silicone oil injection than in other faic eyes, and this was present after removal of the melting silicone oil. There was no significant difference with other pseudophakic eyes. Conclusion: PPV and silicone oil injection cause vascular insufficiency in both superficial and deep capillary plexus, regardless of the intraocular silicone oil residence time. No significant effect of silicone oil on retinal vascularity has been detected in the long term after intraocular administration, and vascular insufficiency continues. There is still no consensus on when to remove silicone oil from the eye. We think that this period should be shorter than 6 months. Although our sample number of patients is sufficient, more studies are needed to evaluate intraocular silicone retention time in groups. As these studies increase, a consensus can be reached regarding the intraocular residence time of silicone oil.