İspanya Kralı II. Felipe'nin yönetim stratejisi: Güç, ihtişam, savaş ve siyaset (1556-1598)
The governing strategy of King Felipe II of Spain: Power, greatness, war and politics (1556-1598)
- Tez No: 837461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA İSMAİLOĞLU KACIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Felipe, İspanya Kralı, Karşı Reform, İspanya, Habsburg, Hristiyanlık, Hükümdarlık, Felipe II, King of Spain, Counter-Reformation, Spain, Habsburg, Christianity, Monarchy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışma, İspanya Kralı II. Felipe'nin hükümdarlığına odaklanmaktadır. Kutsal Roma Germen İmparatoru V. Carlos'un 1555'te tahttan çekilmesinin ardından, kardeşi I. Fernando imparatorluk unvanı ile Bohemya ve Macaristan topraklarını alırken Felipe ise başta İspanya olmak üzere babasının Avrupa ve Amerika'daki tüm mülklerini devraldı. Böylece Habsburg toprakları 1556'dan itibaren ikiye ayrıldı. Felipe Habsburgların İspanyol kolunu amcası Fernando ise Alman kolunu temsil etmeye başladı. Ancak Felipe bu paylaşımla, geniş bir imparatorluk ile birlikte uzak toprakları yönetme, askeri alanda finansal destek sağlayabilme sorumluluklarını üstlendi. Ayrıca Felipe Katolik bir kral olarak Protestanlar ve Müslümanlar karşısında Hristiyan değerlerini de korumak zorundaydı. Ancak babası İmparator Carlos'un saltanatı boyunca savaş masraflarını karşılayabilmek için Hollanda'daki Protestanlara ve Endülüs'teki Moriskolara vergi karşılılığında taviz göstermesi Felipe'yi hükümdarlığının başından sonuna kadar meşgul etti. Bunlarla birlikte Carlos'un döneminde izlediği saldırgan politikalar İspanya'nın uluslararası konjonktürde yalnız kalmasına neden oldu. Özellikle İmparator'un savaşlarından olumsuz etkilenen Papalığın Fransa ile işbirliği yapmaya başlaması Felipe'nin daha ilk yıllarından mücadelelere girmesine neden oldu. Karşı Reform'un savunucusu olarak üstlendiği dini misyon da Felipe'nin tüm rakiplerine karşı Hristiyanlığı korumayı ölene kadar sürdürmesine ve hükümdarlığının uzun ve meşakkatli savaşlar ile geçmesine yol açtı. Bunun için bu çalışmada kralın dahil olduğu mücadelelerine ve stratejilerine ayrıntılı bir biçimde yer vererek onun hükümdarlığını anlatmayı amaçlamaktadır. Çalışmada Felipe ile ilgili sıkça değinilen Yenilmez Armada Savaşı ile Hollanda isyanına ve Kral hakkındaki tartışmalı mevzulara da yer verilmiştir. Kral'ın hakkında yapılan Türkçe çalışmalar daha çok onun Osmanlı Devleti ile olan temaslarına odaklandığı için bu tezde Kral'ın hükümdarlığı Avrupa perspektifinden anlatılmıştır. Ayrıca Felipe'nin siyasi kimliğinin yanı sıra hayatı ve iç dünyası da aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the reign of King Felipe II of Spain. After the abdication of the Holy Roman Germanic Emperor Carlos V in 1555, his brother Fernando I received the imperial title and the lands of Bohemia and Hungary, while Felipe II inherited all his father's possessions in Europe and America, especially in Spain. Thus, the Habsburg lands were divided in two as of 1556. Felipe represented the Spanish branch of the Habsburgs and his uncle Fernando the German branch. However, with this division, Felipe assumed the responsibilities of ruling a vast empire as well as distant lands and providing financial support in the military field. Moreover, as a Catholic king, Felipe had to protect Christian values against Protestants and Muslims. However, the fact that his father Emperor Carlos made concessions to the Protestants in the Netherlands and the Moriscos in Andalusia in return for taxes in order to cover the costs of war during his reign kept Felipe busy from the beginning to the end of his reign. In addition, the aggressive policies Carlos pursued during his reign left Spain isolated in the international conjuncture. Especially the Papacy, which was adversely affected by the Emperor's wars, began to cooperate with France, which caused Felipe to enter into struggles from his early years. The religious mission he assumed as the defender of the Counter-Reformation also led Felipe to protect Christianity against all his rivals until his death and his reign was characterized by long and arduous battles. This study therefore aims to provide a detailed account of the king's reign by detailing the struggles and strategies in which he was involved. The study also includes the Battle of the Invincible Armada and the Dutch rebellion, which are often mentioned about Felipe, and controversial issues about the King. Since Turkish studies on the King have mostly focused on his contacts with the Ottoman Empire, this thesis describes his reign from a European perspective. In addition to Felipe's political identity, his life and inner world have also been tried to be illuminated.