Üniversite öğrencilerinin deri kanseri ve deri kanserinden korunma yolları hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of university students about skin cancer and ways of prevention from skin cancer
- Tez No: 837513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Deri Kanseri, Güneşten Korunma, Üniversite öğrencileri, Family Medicine, Skin cancer, Sun protection, Unıversıty Students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma birinci basamak sağlık kuruluşuna başvuran üniversite öğrencilerinin deri kanseri ve güneş ışınlarından korunma hakkında bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve farkındalıklarının arttırılması amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Çalışmamız kesitsel şekilde tasarlanmış tanımlayıcı bir çalışma olup Mayıs-Aralık 2022 tarihleri arasında Çiğli 15nolu Eğitim Aile Sağlığı Merkezine herhangi bir neden ile başvuran üniversite öğrencilerine yapılmıştır. Anket 19 sorudan oluşan sosyodemografik veriler, 25 sorudan oluşan“Deri Kanseri ve Güneş Bilgi Düzeyi Ölçeği”ve 2 soru ile de katılımcıların kendi kendine deri muayenesi yapma durumlarını içeren 46 sorudan oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmamıza 376 gönüllü katılmıştır. Katılımcıların 225(%59.8) kişi kadın 151(%40.2) kişi erkek olup yaş ortalaması 21,48±2,29 (median:21,00, min:18, max:35) dır. Güneş kremi kullanan 241 (%64.1) kişinin 79 u (%32.8) yıl boyunca düzenli kullanıyordu.96 kişi (%39.8) sadece yaz mevsiminde kullanıyordu. Katılımcılardan 192(%51.1) kişi kendi kendine deri muayenesi yapmadığını belirtti. Deri Kanseri ve Güneş Bilgi Ölçeği puan ortalaması 14,67 (min:3, max 24 median:15,00) olarak bulundu. Kadın cinsiyette DKGBÖ puan ortalaması 15,33±3,36 saptanmış olup erkek cinsiyette13,68±3,44 saptanmıştır. Kadın cinsiyette erkek cinsiyete göre anket puanları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek saptanmıştır Sonuç: Üniversite öğrencilerinin deri kanseri risk faktörüne sahip olanların dahi, güneşin zararlı etkilerini bilme, güneşten korunma ve deri kanseri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaçları vardı. Ayrıca öğrencilerin kendi kendine deri muayenesi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı ve kendi kendine deri muayenesi yapma durumunun yetersiz olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study was conducted with the aim of determining the knowledge level of university students applying to primary health care institutions about skin cancer and protection from sunlight and increasing their awareness. Materials and Methods: Our study is a descriptive study designed in a cross-sectional manner and was conducted on university students who applied to Çiğli No. 15 Education Family Health Center for any reason between May and December 2022. The survey consists of 46 questions, including 19 questions about sociodemographic data, 25 questions about the“Skin Cancer and Sun Knowledge Level Scale”and 2 questions about the participants' self-skin examination status. Results: 376 volunteers participated in our study. Of the participants, 225 (59.8%) were female and 151 (40.2%) were male, and the average age was 21.48±2.29 (median: 21.00, min: 18, max: 35). Of the 241 (64.1%) people who used sunscreen, 79 (32.8%) used it regularly throughout the year. 96 people (39.8%) used it only in the summer. 192 (51.1%) of the participants stated that they did not perform a skin self-examination. The average score of the Skin Cancer and Sun Information Scale was found to be 14.67 (min: 3, max 24 median: 15.00). The average DKGBÖ score in female gender was found to be 15.33±3.36, and in male gender it was 13.68±3.44. When the survey scores were compared, the score of the female gender was found to be statistically significantly higher than that of the male gender. Conclusion: University students, even those with skin cancer risk factors, needed to know the harmful effects of the sun, sun protection, and more information about skin cancer. It was also seen that the students did not have sufficient knowledge about skin self-examination and did not perform enough self-skin examination.