İngilizce öğretmenlerinin yabancı dil öğretimine yönelik görüşleri ve kullandıkları metaforlar
The views of the teachers of English on language teaching and the metaphors they use regarding teaching English
  1. Tez No: 837618
  2. Yazar: ALİ TAŞYAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretmeni, İngilizce öğretimi, metafor, metaforik algı, sorunlar, öneriler, Teachers of English, English Course, Metaphor, Perception, Problems, Suggestions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmanın temel amacı İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi kavramına yönelik algılarını bu kavram için kullanmış oldukları metaforları inceleyerek ortaya çıkarmaktır. Bu sayede yabancı dil eğitimi konusunda karşılaşılan muhtemel sorunlara ışık tutup olası çözümler için İngilizce öğretmenlerinin görüşlerini alarak bu alandaki çalışmalara katkı sağlanacağı öngörülmüştür. Bu amaç doğrultusunda İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi kavramı için kullanmış oldukları metaforlar incelenmiş ve İngilizce öğretimi sürecinde karşılaştıkları muhtemel sorunlara yönelik kategorilendirilmiş sorularla görüşleri ve çözüm önerileri araştırmada sunulmuştur. Araştırmada öğretmenlerin görüş ve önerileri, onlara yöneltilen açık uçlu sorulara verdiği yazılı cevaplarla elde edilmiştir. Ayıca İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi kavramına yönelik kullanmış olduğu metaforlar yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Nitel araştırma özelliğine sahip bu araştırma olgubilim deseni özelliklerini taşımaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve ortaya çıkan bulguların kategorilendirilmesi ile analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Kayseri'de yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretmenler oluşturmaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın çalışma grubunu oluşturmakta olan ve farklı eğitim kademelerinde görev yapan 85 öğretmen, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimi kavramına yönelik kullanmış olduğu metaforların çok büyük bir kısmının olumlu anlamlar içerdiği görülmüş ve ortaya çıkan metaforlar 7 farklı kategoride sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study tries to investigate both the metaphors related to“teaching English”used by teachers of English on the possible assumption that these metaphors may shed a light on their conceptions of teaching and to determine their ideas concerning the problems they have encountered that may be the reasons behind the failure in both teaching and learning English in Türkiye and their ideas on the possible solutions regarding this problem. To do so, on the first stage of the study, 85 teachers of English in Kayseri as the participants has been asked to employ metaphors concerning“teaching English”to determine their perceptions of teaching. As for the second stage of this qualitative study, teachers of English in Kayseri has been asked to identify the possible reasons behind the lack of success in both teaching and learning English in Turkey and their suggestions related to the given reasons. The metaphors mentioned in the findings have been listed in 7 categories