Bipolar bozukluk tanılı hastaların duygu düzenleme stratejileri ve intihar olasılığı arasındaki ilişki
The relationship between emotion regulation strategies and suicide probability in patients with bipolar disorder
- Tez No: 837620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL POLAT OLCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, İntihar Olasılığı, Duygu Düzenleme, Psikiyatri Hemşireliği, Bipolar Disorder, Suicide Probability, Emotion Regulation, Psychiatric Nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma bipolar bozukluk tanılı hastaların duygu düzenleme stratejileri ve intihar olasılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili, Bakırköy ilçesinde bulunan Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan bipolar bozukluk tanılı 100 hasta oluşturdu. Verilerin toplama aracı olarak ''Kişisel Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Anketi (DDA), İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)'' kullanıldı. Verilerin analizinde Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Bağımsız grup karşılaştırmalarında; sürekli değişkenler için parametrik test koşullarının sağlanması durumunda iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi veya tek yönlü ANOVA kullanıldı. Parametrik test koşullarının sağlanmadığı durumlarda Mann-Whitney U testi veya Kruskal-Wallis testi kullanıldı. İki sürekli değişken arasındaki ilişki Pearson ya da Spearman Sıra korelasyon katsayıları ile değerlendirildi. Bu çalışmada bipolar bozukluk tanılı hastaların %53'ünün 36-65 yaş aralığında olduğu, %50'sinin geçmişte intihar girişiminde bulunduğu, %44' ünün intihar düşüncesi olduğu belirlendi. Hastaların İOÖ toplam puan ortalaması 90.84±5.57, DDA alt boyutlarından bilişsel yeniden değerlendirme puan ortalaması 26.84±5.84, Baskılama puan ortalaması 14.22±3.65'dir. YMDÖ toplam puan ortalaması 4.29-5.06, BDÖ toplam puan ortalamaları 8.62±5.52 olarak bulundu. DDA, Bilişsel yeniden değerlendirme alt boyutu ile; İOÖ arasında negatif yönde orta düzey ve BDÖ ile negatif yönde orta düzey, YMDÖ ile pozitif yönlü çok zayıf düzeyde bir ilişki olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between emotion regulation strategies and suicide probability in patients with bipolar disorder. The sample of the study consisted of 100 patients diagnosed with bipolar disorder who were hospitalised in Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital located in Bakırköy district of Istanbul. ''Personal Information Form, Emotion Regulation Questionnaire (ERQ), Suicide Probability Scale (SPS), Young Mania Rating Scale (YMRS), Beck Depression Scale (BDS)'' were used as data collection tools. In the analysis of the data, the compatibility of continuous variables with normal distribution was evaluated by Kolmogorov-Smirnov test. In independent group comparisons, the significance test of the difference between two means or one-way ANOVA was used if parametric test conditions were met for continuous variables. Mann-Whitney U test or Kruskal-Wallis test were used when parametric test conditions were not met. The relationship between two continuous variables was assessed by Pearson or Spearman's rank correlation coefficients. In this study, 53% of the patients with bipolar disorder were between 36-65 years of age, 50% had attempted suicide in the past, and 44% had suicidal ideation. The mean total SPS total score of the patients was 90.84±5.57, the mean score of cognitive reappraisal, one of the sub-dimensions of ERQ, was 26.84±5.84, the mean suppression score was 14.22±3.65. The mean YMRS total score was 4.29-5.06 and the mean BDS total score was 8.62±5.52. With the cognitive reappraisal sub-dimension, there was a moderate negative correlation with PSS, a moderate negative correlation with BDS, and a very weak positive correlation with YMRS.