Bedene müdahale bağlamında dövme yaptırmanın hükmü
The provision of tattoo in the context of interventionon the body in islamic law
  1. Tez No: 837634
  2. Yazar: ŞENEL TOKSÖZ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖZAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Fıkıh, Dövme, Bedene Müdahale, Yaratılışı Değiştirme, Islamic Law, Fiqh, Tattoo, Intervention on the body, Changing the Creation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezin amacı, dövme ile alakalı Hz. Peygamber'den (s.a.v.) gelen rivayetler ışığında fıkıhta dövmenin illetini ve buna bağlı olarak hükmünü tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda klasik fıkıh eserlerinden ve hadis şerhlerinden yararlanılmıştır. Çalışma toplamda üç bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde dövme hakkında etimolojik ve tarihi bilgilere yer verilmiştir. Dövmenin insanlık tarihi kadar eski olduğu, geçmişte ve günümüzde birçok millet tarafından güzelleşmek, kötü ruhlardan korunmak, bir gruba ait olmak, nazardan korunmak, dini sembolleri vücutlarında taşımak gibi hedefler doğrultusunda yaptırıldığı saptanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümde klasik fıkıh eserlerinde mezheplerin farklı görüşlerine ve alimlerin hadis şerhlerindeki görüşlerine yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümde ise dövme yasağının muhtemel illetleri ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde, dövmenin klasik ve çağdaş dönem fakihlerinin büyük çoğunluğu tarafından tedavi maksatlı uygulanmasına cevaz verilmekle birlikte; yaratılışı değiştirme, fıtratı bozma, insanın saygınlığını zedeleme, bedene zarar verme ve güzelleşme isteğinde haddi aşma gibi nedenlere binaen hükmünün haram olarak ortaya konduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to determine the ruling on tattooing, which is a historical and current practice, in Islamic law. It is aimed at stating the cause (illah) of tattooing in fiqh and therefore its provision in the light of the narrations from the Prophet (pbuh). For this purpose, classical fiqh works and hadith commentaries have been used. The study consists of three parts. The first part sheds light on etymological and historical background of tattooing. It concludes that the tattoo is as old as the history of humanity, and it was made by many nations in the past and today in line with the objectives such as to be beautiful, to be protected from evil spirits, to belong to a group, to be protected from evil eye, and to carry religious symbols on their bodies. The second part of the study provides the different views of the sects in the classical fiqh works and the views of the scholars in the hadith commentaries. The third chapter of the thesis discusses the possible causes of the tattoo ban. In conclusion, it is permissible to apply the tattoo for medical purposes according to the majority of the jurists whereas its ruling has been determined to be haram due to reasons such as changing the creation, damaging human dignity, harming the body, and exceeding the limit in the desire to beautify oneself.