Teşekkül döneminde Nişabur'da tasavvuf (hicrî 3.-5. asırlar)
Sufism in Nishapur at the formation period (3rd -5th centuries a.h.)
  1. Tez No: 837665
  2. Yazar: HİCRET KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURREZZAK TEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Nişabur, Melâmet, Fütüvvet, Sufism, Nishapur, Malāma, Futuwwa
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışma tasavvuf tarihinde iki ana mektepten biri olarak bilinen Nişabur tasavvufunun temel dinamiklerini tespit etmek üzere ortaya konmuştur. Melâmet ve fütüvvet Nişabur'da oluşan tasavvufî yapının kurucu öğeleridir. Melâmet düşüncesinin sınırlarının belirsizliği ve melâmîlerin bu sınırların çizilmesine yönelik çekimserliği Nişabur'da melâmetin mutlak anlamda tutunamamasına yol açmıştır. Bu doğrultuda melâmet, sûfîlerin örnek aldığı dinî bir ihlas ideali olarak benimsenmiş ve daha ziyade fütüvvet çatısı altında eriyerek varlığını sürdürmüştür. Nişaburlu sûfîler melâmet ve fütüvvet anlayışı üzerine Bağdat sûfîliğiyle pek çok konuda benzeşen bir tasavvuf anlayışı tesis etmiştir. Bunun yanı sıra Nişabur tasavvufunun tasavvufî âdâb ve erkânının oluşmasında en büyük katkıya sahip olduğu görülmüştür. Çalışmamızda Nişabur sûfîliği, Sünnî tasavvufun teşekkülündeki paydaşı Bağdat sûfîliğiyle mukayese edilmek suretiyle ele alınmıştır. Bu bağlamda ulaştığımız en önemli netice Nişabur melâmeti ve Bağdat sûfîliğinin esasen tevhid ve şeriat noktasında birleştiği, farklılaştıkları konuların muâmelât ve riyâzet yöntemleriyle sınırlı kaldığıdır. Sünnî tasavvufun Cüneyd etrafında teşekkül eden Bağdat sûfîliği temelinde inşâ edildiğini dikkate alırsak Nişabur tasavvufunun kendi hususiyetleri ölçüsünde bu çerçeveyi oluşturan diğer unsurlardan biri kabul edilebileceği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde melâmet ve fütüvvetin hikâyesi, ikinci bölümünde bu iki temâyül çerçevesinde Nişabur tasavvufunun özellikleri, son bölümünde ise tasavvufun kurumsallaşma sürecinde Nişaburlu sûfîlerin rolü ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been put forward to determine the basic dynamics of Nishapur Sufism, which is known as the one of two main schools in the history of Sufism. Malāma and futuwwa are the founding elements of the Sufi structure formed in Nishapur. The ambiguity of the boundaries of the idea of melāmah and the hesitancy of the melāmīs to draw these boundaries led to the failure of melāmah to take hold in Nishapur. Malāma was adopted as a religious ideal of negligence exemplified by Sufis and continued its existence by melting under the futuwwa. The Sufis of Nishapur established an understanding of Sufism that blended malāma and futuwwa and was similar to Baghdad Sufis, yet they did not show any interest in the theoretical aspects of Sufism. On the other hand, it has been observed that the sheikhs of Nishapur had a great role in the formation of Sufi etiquette and manners. The views of the Sufis of Nishapur on various issues are analysed by comparing them with the Sufis of Baghdad, which is considered to be a stakeholder in the formation of Sunnite Sufism. The most important conclusion we have reached is that the melāmism of Nishapur and Baghdad Sufism are essentially united on tawhid and sharī'ah, and their differences are limited to the methods of muāmalāt and asceticism. Considering that Sunnite Sufism was constructed on the basis of Baghdad Sufism, which was formed around Junayd, it was determined that Nishapur Sufism was one of the other elements that formed this framewor. The first part of the study deals with the story of malāma and futuwwa, the second part deals with the characteristics of Nishapur Sufism within the framework of these two characteristics, and the last part deals with the role of Sufis from Nishapur in the process of institutionalisation of Sufism.