Türkiye'nin neoliberal dönüşümü ve Ertuğrul Özkök
Neoliberal transformation of Turkey and Ertuğrul Özkök
  1. Tez No: 837770
  2. Yazar: HATİCE GÜMÜŞ KIRBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Ertuğrul Özkök, neoliberalizm, organik aydın, hegemonya, medya, Hürriyet, Ertuğrul Özkök, neoliberalism, organic intellectual, hegemony, media, Hürriyet
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 445
Özet
Bu çalışmada; 1980 darbesinden sonra uygulamaya konan yeni sağ politikaların yerleştirilmesine ve yeniden üretimine, bir gazeteci, bir kanaat önderi, sembolik bir seçkin, siyasal yönlendirici ve bir sermaye temsilcisi olan Ertuğrul Özkök'ün katkısı araştırılmış ve incelenmiştir. Ertuğrul Özkök'ün 24 Ocak kararlarıyla başlayan dönüşüm sürecine yaptığı katkılar örneklerle gösterilmiştir. Ertuğrul Özkök, araştırmada Gramcian bir yaklaşımla ve Gramci kavramlarıyla ele alınmış ve değerlendirilmiştir. 1980 darbesi ve 1982 Anayasasını başından itibaren desteklemiş, gazetecilik döneminde ise toplumla egemen ideoloji arasında organik bağın kurulmasına, egemen ideolojinin yeniden üretimine ve toplumda ortak duyu haline gelmesine katkıda bulunduğu, araştırmalar sonucunda gösterilmiştir. Bir önceki tarihsel blokta geleneksel aydın tanımına uygun olan Özkök, yeni tarihsel bloğun“organik aydını”olarak tanımlanabilir. Araştırmada hedeflenen sonuca; kaynakçada verilen önemli sayıda belge ve bilgiler taranarak; derlenerek ve ilişkili olan kişilerle ekte verilen röportajları yaparak Özkök'ün Türkiye'deki neoliberalizme katkısı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the contribution of Ertuğrul Özkök; a journalist, an opinion leader, a symbolic elite, a political director and a capital representative to the establishment; in settling down and in reproduction of new right-politics put forward in application after 1980 military coup has been investigated and examined. The contributions of Ertuğrul Özkök to the neoliberal transformation process that started with the January 24 economic decisions are shown with examples. Ertuğrul Özkök has been handled and evaluated with a Gramcian approach and Gramcian concepts in the research. He supported the 1980 military coup and the 1982 Constitution from the very beginning. During his period of journalism he contributed to the establishment of an organic bond between the society and dominant ideology thus helped the reproduction of dominant ideology and its becoming a common sense in the society. These contributions have been shown as a result of relevant investigations. Özkök, who was in line with the traditional definition of intellectual in the previous historical bloc, can now be described as the“organic intellectual”of the new historical bloc. The aim of the research is; by scanning a significant number of documents and information given in the bibliography; Özkök's contribution to neoliberalism in Turkey was revealed by compiling and conducting the attached interviews with the people involved.