COVID-19 pandemi sürecinde glomerülonefrit paternlerinde meydana gelen değişikliklerin retrospektif incelenmesi
A retrospective study of changes in glomerulonephritis patterns during the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 837834
  2. Yazar: MERVE NUR AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, Glomerüler hastalıklar, Nefrotik sendrom, Covid-19, Kidney biopsy, Glomerular diseases, Nephrotic syndrome, Covid-19
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Hastanemizde 01 Ocak 2018 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında böbrek biyopsisi yapılarak glomerüler hastalık tespit edilen hastaların 11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde ilk Covid-19 vakasının görülmesinin ardından başlayan pandemi sürecine göre iki gruba ayrılarak karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01 Ocak 2018 – 31 Aralık 2022 tarihlerinde Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Nefroloji Bilim Dalında böbrek biyopsisi endikasyonu konularak biyopsi yapılan ve glomerüler hastalık tespit edilen 457 hasta dahil edildi. Çalışmaya 18 yaşından küçük hastalar, böbrek biyopsisi patoloji sonucu glomerüler hastalık saptanmayan hastalar dahil edilmedi. Böbrek transplantasyon hastaları patoloji sonucu glomerülonefrit olarak değerlendirildiyse çalışmaya dahil edilirken, reject olarak sonuçlanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Yaş, cinsiyet, biyopsi endikasyonları, komorbiditeleri, laboratuvar değerleri, patoloji sonuçları değerlendirildi. Pandemi sonrası dönemde parametrelere hastaların Covid-19 enfeksiyonu ve aşı geçmişi eklendi. Bulgular: Çalışmamızda en sık biyopsi endikasyonu pandemi öncesi dönemde %51,6 ve pandemi sonrası dönemde %42,3 ile her iki dönemde de en sık nefrotik sendrom olarak görüldü. En sık görülen glomerüler patoloji her iki dönemde de FSGS olarak saptandı. Pandemi öncesi ve sonrası dönem karşılaştırılmalı olarak değerlendirildiğinde pandemi sonrası dönemde transplante böbrek disfonksiyonu endikasyonu ile daha çok böbrek biyopsisi yapıldığı ve denovo glomerülonefritin daha fazla görüldüğü saptandı. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamız böbrek biyopsisi ile glomerüler hastalık saptanan hastaların değerlendirilmesi ile ilgili pandemi öncesi ve pandemi sonrası döneme dair önemli veriler sunmaktadır. Covid-19 enfeksiyonuna dair halen aydınlatılamamış birçok detay mevcuttur. Bu nedenle çok sayıdaki çalışmaların meta-analizlerinin bize daha doğru sonuçlar vereceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to examine patients with glomerular disease who received kidney support in our hospital between January 1, 2018 and December 31, 2022, by dividing them into two groups and combining them according to the pandemic that started after the first Covid-19 case. Seen on March 11, 2020. Materials and Methods: 457 patients who were biopsied with a kidney biopsy indication and were diagnosed with glomerular disease in the Department of Nephrology at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2018 and December 31, 2022 were included in the study. Patients younger than 18 years of age and patients without glomerular disease as a result of kidney biopsy pathology were not included in the study. While kidney transplantation patients were included in the study if the pathology result was evaluated as glomerulonephritis, patients whose results were rejected were excluded from the study. Age, gender, biopsy indications, comorbidities, laboratory values, and pathology results were evaluated. In the post-pandemic period, patients' Covid-19 infection and vaccination history were added to the parameters. Findings: The most common biopsy indication was nephrotic syndrome, with 51,6% in the pre-pandemic period and 42,3% in the post-pandemic period, in both periods. The most common glomerular pathology was detected as FSGS in both periods. When the pre-pandemic and post-pandemic periods were evaluated comparatively, it was determined that more kidney biopsies were performed with the indication of transplanted kidney dysfunction and denovo glomerulonephritis was more common in the post-pandemic period. Discussion: Our study provides important data regarding the pre-pandemic and post-pandemic period regarding the evaluation of patients with glomerular disease detected by kidney biopsy. There are many details about Covid-19 infection that are still unclear. For this reason, we believe that meta-analyses of numerous studies will give us more accurate results.