Sağlık çalışanlarında skabiyez riskini belirleyen risk faktörlerinin araştırılması
The investigation of risk factors determining scabies risk among healthcare workers
  1. Tez No: 838022
  2. Yazar: TOLGA ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE FETTAHLIOĞLU KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Risk faktörleri, sağlık çalışanları, skabiyez, Risk factors, healthcare workers, scabies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Skabiyez risk faktörleri ile ilgili birçok çalışma mevcut olsa da, sağlık çalışanlarında skabiyez riskini belirlemeye yönelik olarak yapılmış bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışma, belirtilen konuya literatür katkısı sağlamak ve sağlık çalışanlarında skabiyez sıklığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde çalışan 178 sağlık çalışanı dâhil edildi. Katılımcılara kendi tarafımızdan oluşturulan anket ile yaş, cinsiyet, medeni durum gibi demografik özelliklere yönelik sorular; atopi varlığı, sistemik veya dermatolojik hastalık varlığı, son 6 ayda immunosupresan ilaç kullanımı gibi bağışıklık durumunun belirlenmesine yönelik sorular; çalıştığı bölüm, nöbet tutma durumu, hasta teması varlığı gibi çalışma şartları ve yoğunluğunu belirlemeye yönelik sorular ile daha önce skabiyez geçirme öyküsü, skabiyez bulaşma yolları üzerine bilgisini sorgulamaya yönelik sorular yöneltildi. Anketten elde edilen veriler ile skabiyez risk faktörleri araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen katılımcıların 92'si (% 51,7) kadın, 86'sı (% 48,3) erkekti. Toplam 178 katılımcının 31'i (% 17,4) daha önce en az bir kez skabiyez geçirmişti. Hasta ile temas etme durumu, skabiyez bulaşı için bir risk faktörü değildi. Katılımcıların meslekleri ile skabiyez geçirme riski arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu. Yaşanılan fiziksel ortama bebek bakımı, ev temizliği gibi sebeplerle gündelikçi çağırmak, skabiyez geçirme riskini anlamlı bir şekilde artırıyordu. Sonuç: Skabiyez, hastane kökenli bir enfeksiyon değildir. Eve gündelikçi gelme durumunun skabiyez riskini artırdığı göz önüne alındığında, skabiyez tedavi protokolünün, yalnızca evde yaşayanları değil, eve düzenli olarak gelen kişileri de rutin olarak kapsaması gerektiğini öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: There are numerous studies on scabies risk factors; however, there is no study specifically conducted to determine the risk of scabies among healthcare workers. This study aims to contribute to the literature and determine the frequency of scabies among healthcare workers. Materials and Methods: The study included 178 healthcare workers employed at Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital. Participants were asked questions related to demographic characteristics such as age, gender, and marital status using a questionnaire created by us. Questions were also directed towards determining the participants' immunity status, including the presence of atopy, systemic or dermatological diseases, and the use of immunosuppressive drugs in the last 6 months. Additionally, questions were asked about work conditions and intensity, including the department they worked in, their duty schedules, and patient interactions. Questions were also aimed at exploring their history of scabies, as well as their knowledge about the transmission routes of scabies. Scabies risk factors were investigated based on the data obtained from the questionnaire. Results: Of the participants included in the study, 92 (51.7%) were female, and 86 (48.3%) were male. Out of the total 178 participants, 31 (17.4%) had experienced scabies at least once before. The frequency of patient contact was not a risk factor for scabies transmission. There was no statistically significant relationship between the participants' professions and the risk of contracting scabies. However, factors such as hiring domestic help for tasks like babysitting and house cleaning significantly increased the risk of scabies transmission in the lived physical environment. Conclusion: Scabies is not exclusively a hospital-acquired infection. Considering that the presence of domestic helpers increases the risk of scabies transmission, we recommend that the scabies treatment protocol should routinely cover not only the residents of the house but also individuals who regularly come to the household.